Peste şase milioane de litri de bere, la Oktoberfest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare sărbătoare populară din lume a început, în weekend, la München Încasări-record se preconizează la ediţia 174 a petrecerii anuale din capitala bavareză, care se va

Cea mai mare sărbătoare populară din lume a început, în weekend, la München

Încasări-record se preconizează la ediţia 174 a petrecerii anuale din capitala bavareză, care se va desfăşura pe parcursul a două săptămâni. În 2006, Oktoberfest a adus oraşului german câştiguri de aproape un miliard de euro.

Pentru ediţia de anul acesta, municipalitatea a mobilizat un număr sporit de forţe de ordine. Unii dintre poliţişti vor fi însoţiţi de câini specializaţi în detectarea materialului explozibil.

Se estimează că sărbătoarea populară cea mai mare din lume, Oktoberfest, va atrage anul acesta circa şase milioane de vizitatori. Este un număr-record pentru oraşul München, a cărui populaţie abia depăşeşte 1,2 milioane de persoane.

Se estimează, de asemenea, că numărul-record de vizitatori va aduce statului încasări-record. În cele 16 zile de petrecere, se aşteaptă un consum de peste şase milioane de litri de bere. Oktoberfest este un tradiţional festival de bere, dar la scară gigantică.

Oaspeţii se aşază la mese lungi, aranjate în interiorul unor corturi imense. Beau bere în halbe speciale de un litru şi sunt îmbiaţi cu delicatese bavareze: cârnaţi albi şi salată de varză murată, tăieţei de brânză "Spatzle".

Premierul Stoiber, la ultima inaugurare

Festivalul a fost deschis de primarul Christian Ude, care a înmânat prima halbă, conform tradiţiei, premierului landului Bavaria, Edmund Stoiber. El a inaugurat pentru ultima oară Oktoberfest, deoarece anul acesta se va retrage din fruntea landului.

La festival au dreptul să participe doar berăriile bavareze. O halbă de un litru costă maximum 7,9 euro, mai mult cu 40% faţă de anul trecut. Anul acesta, ordinea va fi asigurată de peste 300 de poliţişti. La ediţia precedentă s-au înregistrat incidente soldate cu răniri. Forţele de securitate au confiscate, anul trecut, 220.000 de cutii goale de bere, pe care vizitatorii voiau să le ia cu ei ca suveniruri. Potrivit statisticilor oficiale, fiecare german bea în medie 111,6 litri de bere pe an.

Un nume dat de prinţesa Therese von Hildburghausen

La 12 octombrie 1810, prinţul moştenitor Ludwig de Bavaria s-a căsătorit cu prinţesa Therese von Hildburghausen. Festivităţile, la care au fost invitaţi şi cetăţenii Munchenului, au avut loc pe o pajişte de la marginea oraşului.

S-au încheiat cu o cursă de cai, pe care mireasa a numit-o Oktoberfest. Anul următor, cursa s-a reluat însoţită de o petrecere. Astfel s-a născut tradiţia "sărbătorilor" berii din octombrie. Tradiţia conform căreia primarul dă cep primului butoi, într-o zi de sâmbătă, la ora 12.00, datează din anul 1950.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite