Minciunile lui Sarkozy: “am fost la centrala Fukushima”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu doi ani, preşedintele-candidat a declarat că ar fi fost de faţă la căderea Zidului Berlinului. Acum, rivalii din cursa prezidenţială îl întreabă dacă a fost prezent şi la scufundarea Titanicului.


Nicolas Sarkozy a susţinut, la o întrunire electorală din Normandia, că a vizitat în urmă cu un an centrala nucleară de la Fukushima, imediat după ce aceasta fusese grav avariată de tsunami. În faţa a 5.000 de simpatizanţi, l-a atacat pe rivalul său socialist, François Hollande, pentru că vrea să închidă centralele nucleare ale Franţei. "Am vizitat Fukushima împreună cu Nathalie Kosciusko-Morizet (ministrul Mediului) şi, spre deosebire de François Hollande, vă pot spune că dezastrul a fost cauzat de valul uriaş, de 42 de metri. Vă spun sincer, nu văd să existe un risc imediat de tsunami în Alsacia", a declarat la Caen (Normandia) liderul francez.
Sarkozy a fost primul lider occidental care a vizitat Japonia după ce ţara a fost lovită de cutremur şi apoi de tsunami în martie anul trecut. Surpriză, însă. Jurnaliştii de la "Le Monde", care l-au însoţit, spun că acesta nu a părăsit niciun minut capitala Tokyo. A stat patru ore în total şi nu a ieşit niciun pas în afara capitalei.

Acum, la câteva zile de primul tur de scrutin al prezidenţialelor (22 aprilie), Sarkozy este ridiculizat în fel şi chip pe această temă. I se spune deja "omul invizibil", mai ales că nu e la prima abatere.

La Zidul Berlinului, dar nu în ziua în care susţine

"Oare era şi la bordul Titanicului?"

În urmă cu doi ani, liderul de la Elysee a povestit că a fost de faţă la prăbuşirea Zidului Berlinului, pe 9 noiembrie 1989. A spus că a plecat din Paris în dimineaţa zilei de 9 noiembrie , pentru că voia să ia parte la evenimentul istoric. Ar fi ajuns în Berlin în aceeaşi zi şi ar fi trecut prin punctul de trecere Charlie către Berlinul de Est. A postat pe Facebook o poză cu el însuşi desenând pe zid şi cu explicaţia : "Noaptea a continuat într-un entuziasm general. Reunirea poporului german era sfârşitul Războiului Rece şi începutul unui mari libertăţi în Europa". Numai că documentele oficiale atestă că Sarkozy (pe atunci primar al suburbiei Neuilly) a participat pe 9 noiembrie la comemorarea morţii Generalului de Gaulle, în Franţa. Paul Clave, fotograful care i-a făcut poza lui Sarkozy desenând pe zid, spune, de asemenea, că aceasta nu avea cum să fie făcută înainte de 10 noiembrie.

"Sarkozy minte de dimineaţa până seara", aprecia Pierre Moscovici, directorul de campanie al candidatului socialist. Un purtător de cuvânt al socialiştilor a scris şi el pe Twitter: "Nicolas Sarkozy e peste tot, de la Zidul Berlinului şi până la Fukushima. Acum e aniversarea scufundării Titanicului. Oare era la bord?". Palatul Elysee a refuzat să comenteze pe marginea declaraţiei lui Sarkozy că ar fi vizitat centrala de la Fukushima.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite