Luptă electorală tot mai dură în Franţa. Hollande îl acuză pe Sarkozy de violenţă, Sarkozy pe Hollande de ipocrizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abia lansat oficial în campanie electorală, preşedintele francez Nicolas Sarkozy l-a acuzat pe contracandidatul său socialist François Hollande (văzut ca favorit de sondaje) de dublu limbaj.

Hollande se preface a fi "Thatcher la Londra şi Mitterrand la Paris". Este o aluzie la declaraţiile făcute pentru "The Guardian" de socialist. Luni, în cotidianul The Guardian, François Hollande a încercat să tempereze temerile manifestate faţă de el cu privire la sectorul financiar.

"Stânga a guvernat timp de 15 ani, timp în care a liberalizat economia şi a deschis pieţele pentru sectorul financiar şi privatizare. Nu văd de ce ar exista temeri", a declarat Hollande. Însă cu câteva zile înainte, la un miting în Franţa, François Hollande a declarat că "singurul său adversary este sectorul financiar". Sarkozy i-a acuzat apoi pe socialişti de-a dreptul de minciună şi că Franţa a scăpat de o catastrofă în plină criză. "Însă cei care se comportă de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic grav de trei ani îi mint pe francezi.

În replică la discursul ţinut de Sarkozy la Marsilia, Hollande a denunţat agresivitatea actualului şef al statului. "Agresivitatea e forma pe care a ales-o", a acuzat Hollande, care a promis totodată că el însuşi va avea o campanie care va respecta democraţia.

Afişul de campanie al lui Sarkozy, luat în derâdere

Nu acelaşi lucru se poate spune despre stafful său de campanie. Hackerii care dau o mână de ajutor în lupta electorală au maimuţărit în fel şi chip afişul de campanie al lui Sarkozy. Mesajul iniţial, pe fundalul unei mări şi a profilului lui Sarkozy - "La France Forte" ("O Franţă puternică") a devenit ba "La France morte" (Franţa moartă), ba La Franc Fort (joc de cuvinte pentru a sublinia influenţa lui Merkel asupra lui Sarkozy - în franceză, Francfort este Frankfurtul). Sarkozy este imaginat ba scufundat în apele mării, ba privind un vapor care se scufundă - Franţa.

O altă parodiere a afişului electoral

Ameninţări cu moartea

Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară pe tema unei scrisori ce conţinea ameninţări cu moartea împotriva candidatului socialist.
Potrivit site-ului leparisien.fr, această scrisoare, trimisă joi de la Perpignan (sud-est), a fost primită vineri de poliţiştii din cadrul serviciului de protecţie a personalităţilor (SPHP). Plicul purta menţiunea: "pentru moment, totul este bine".

Autorii ei au postat pe scrisoare fotografia generalului de Gaulle şi pretind că sunt membrii Serviciului de acţiune civică (SAC), o organizaţie gaullistă acuzată că a acoperit sau chiar a participat la acţiuni criminale şi care a fost dizolvată de puterea socialistă în anii '80, afirmă cotidianul.

Scrisoarea mai conţinea şi un sicriu desenat peste mesajul adresat candidatului socialist. Cei care au scris scrisoarea sugerează că se opun "votului străinilor din afara CEE", "căsătoriilor între persoane de acelaşi sex" şi a prezenţei lui François Hollande "pe scenă, la 14 iulie", de Ziua Naţională a Franţei.
"Aţi văzut, sunt în viaţă!", a glumit François Hollande, întrebat despre această scrisoare, în timp ce vizita o piaţă din Paris.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite