Sarkozy "atacă" Marea Britanie, în căutare de puncte electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la primul tur de scrutin mai sunt câteva zile, iar cei doi candidaţi cu cele mai bune şanse - actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy, şi liderul socialist François Hollande nu sunt încă departajaţi clar în sondaje. Aşa că liderul francez readuce în prim-plan vechea harţă franco-britanică.


Deşi Marea Britanie deţine încă din partea agenţiilor de rating calificativul maxim - AAA, iar Franţa şi l-a pierdut anul trecut, Nicolas Sarkozy a încercat să îi convingă pe francezi că economia britanică este într-o stare mult mai proastă decât cea franceză. Triplul A britanic e în siguranţă, a anunţat însă Standard & Poor's.

"Marea Britanie are are o economie sănătoasă, deschisă, diversificată, sprijinită de instituţii eficiente şi care poate reacţiona la timp în faţa provocărilor economice", se arată într-un comunicat al agenţiei, citat de "Daily Mail".

Anunţul contrastează cu atacul lui Sarkozy, în fapt, o încercare disperată de a-şi spori şansele electorale, îl acuză presa britanică.

Liderul de la Elysee a declarat că starea economiei din Regatul Unit este "într-o situaţie de departe mai proastă" şi a criticat dur "Financial TImes" care a apreciat că în timpul mandatului, Sarkozy nu şi-a respectat promisiunea de a crea locuri de muncă.
"Ei nu sunt de acord cu mine şi mă bucur, pentru că nici eu nu sunt de acord cu ei". FT a comentat că Franţa ar trebui să procedeze ca Marea Britanie. Sarkozy a declarat, vorbind la postul de televiziune France 2, că Financial Times "sprijină orbeşte" modelul economic anglo-saxon. "Timp de ani întregi, ziarul a considerat că soluţia pentru lume este că nu ar trebui să existe nicio lege. Eu cred exact contrariul", a mai spus Sarkozy.

Cotidianul francez "Le Monde" înclină şi el să dea dreptate FT. Publicaţia apreciază că afirmaţiile lui Sarkozy sunt false şi că Marea Britanie este într-adevăr un stat mult mai industrializat şi mai competitiv decât Franţa. Estimările economiştilor arată că, deşi în prezent este cea de-a treia economie din UE, după Germania şi Franţa, până în 2050, Marea Britanie va depăşi cele două state în termeni de creştere economică.
Sondajele de opinie din Franţa indică faptul că în primul tur de scrutin (22 aprilie), Nicolas Sarkozy ar obţine 26% dintre voturi, iar Hollande 27%, în timp ce al doilea tur (6 mai) ar fi câştigat net de socialist, cu 57%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite