VIDEO Lupta se ascute în Franţa : Sarkozy, acuzat de două comploturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul preşedinte francez ar fi acceptat bani în campania electorală din 2007 de la dictatorul libian Muammar Gaddafi şi ar fi contribuit la scandalul care a dus la scoaterea din viaţa politică a lui Dominique Strauss-Kahn.

Site-ul de ştiri francez Mediapart a publicat sâmbătă un document semnat de un fost demnitar libian care afirmă că regimul lui Muammar Gaddafi a acceptat în 2006 să finanţeze cu "50 de milioane de euro" campania prezidenţială a lui Nicolas Sarkozy din 2007, relatează AFP.

În acest document scris în arabă, Moussa Koussa, fostul şef al serviciilor de informaţii externe din Libia, menţionează "un acord de principiu" pentru a "sprijini campania electorală a candidatului la alegerile prezidenţiale Nicolas Sarkozy cu o sumă în valoare de 50 de milioane de euro". La 12 martie, Sarkozy a calificat drept "ridicolă" o eventuală finanţare a campaniei sale prezidenţiale din 2007 de către Muammar Kadhafi. Astăzi, a apreciat informaţia ca fiind "o diversiune".

În această notă, înconjurată de un cadru verde, redactată în arabă şi tradusă de Mediapart, Koussa confirmă un "acord de principiu" pe tema "instrucţiunilor emise de biroul de legătură al comitetului popular general privind aprobarea susţinerii campaniei electorale a candidatului la alegerile prezidenţiale Nicolas Sarkozy, cu o sumă în valoare de 50 de milioane de euro". Koussa a fost ministru de Externe în regimul lui Muammar Kadhafi, după care a fugit în Europa.

El a adăugat că acest acord a fost încheiat în urma unui "proces-verbal al reuniunii din 6/10/2006, la care au participat din partea noastră directorul serviciilor de informaţii libiene (Abdallah Senoussi, n.red.) şi preşedintele Fondului libian de investiţii africane (Bashir Saleh, n.red.), iar din partea franceză Brice Hortefeux şi Ziad Takieddine". Prieten apropiat al lui Nicolas Sarkozy, Hortefeux a fost ministru din 2007 până în 2011, deţinând în special portofoliul Internelor.

"DSK să tacă!"

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy i-a cerut sâmbătă fostului director al FMI, socialistul Dominique Strauss-Kahn, să se justifice în faţa justiţiei şi să tacă. Strauss-Kahn a relansat ipoteza unui complot politic în cazul Sofitel din New York.

"Respect profund prezumţia de nevinovăţie, dar când eşti acuzat de ceea ce este acuzat el şi când ai un minim de demnitate, ai decenţa să taci şi să nu mai amplifici ruşinea", a declarat liderul de la Elysee în faţa câtorva mii de susţinători.

"Când mă gândesc că în toate episoadele scandaloase, ruşinoase, de la New York, Lille, Carlton, Pas-de-Calais, dreapta republicană şi centrul au avut demnitatea de a nu se amesteca, de a nu le folosi, de a se abţine, de a nu comenta, deoarece comentând aceste infamii înseamnă a le accepta puţin", a adăugat candidatul UMP.

"Dar în plină campanie electorală (...) domnul Strauss-Kahn începe să dea lecţii de morală şi să afirme că eu sunt responsabil de tot ce i s-a întâmplat lui, este prea mult!", s-a indignat Nicolas Sarkozy.

"François Hollande a chemat în ajutor o garanţie morală cu greutate, Dominique Strauss Kahn", l-a ironizat el pe rivalul său socialist la prezidenţiale. Duminica viitoare, pe 6 mai, are loc cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Hexagon.

Ce a afirmat DSK

Într-un interviu acordat cotidianului britanic "The Guardian", DSK îşi acuză adversarii că i-au împiedicat candidatura la alegerile prezidenţiale exploatând cazul Sofitel din New York.

"Nu am crezut pur şi simplu că vor merge atât de departe (...), nu am crezut că ar putea găsi ceva pentru a mă aresta", a declarat DSK, făcând aluzie la oamenii preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Jurnalistul american Edward Jay Epstein, care l-a intervievat pe DSK pentru "The Guardian", afirmă că acesta a "devenit principala ţintă a serviciilor franceze în februarie sau martie 2011". "Îi supravegheau faptele şi gesturile", susţine jurnalistul american.

La 62 de ani, DSK era pe cale să devină principalul rival de stânga al lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidenţiale, când acuzaţiile de viol aduse de Nafissatou Diallo, o cameristă dintr-un hotel din Manhattan, i-au bulversat viaţa şi au condus la arestarea sa la New York la 14 mai 2011.
Procesul penal contra lui DSK a încetat în august 2011 la New York, dar cazul continuă în civil.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite