Lupta bogătaşilor sud-coreeni: preşedintele Samsung, dat în judecată de fratele său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fratele mai mare îl dă în judecată pe cel mai mic pentru că ar fi ascuns o parte a moştenirii - acţiunile Samsung

Preşedintele gigantului sud-coreean al electronicelor, Samsung, a fost dat în judecată de fratele său. Lee Maeng-Hee, de 80 de ani, a decis să se lupte în justiţie cu fratele său, Lee Kun-Hee, de 70 de ani, pentru acţiunile Samsung lăsate moştenire de tatăl acestora.

Pachetul de acţiuni valorează 623 de milioane de dolari, relatează BBC. În centrul disputei se află opt milioane de acţiuni de la Samsung Life Insurance şi 20% din acţiunile Samsung Electronics. Lee Kun-Hee este acuzat de fratele său că a păstrat doar pentru el acţiunile lăsate de tată. Potrivit documentelor judiciare ataşate de fratele păgubit, "acţiunile au fost puse în conturi separate pe numele unor non-moştenitori, deşi ar fi trebuit să revină moştenitorilor conform legii".

Compania s-a distanţat de lupta fraţilor: "E un proces civil şi prin urmare compania nu are de făcut niciun comentariu", se arată într-un comunicat Samsung.

Preşedintele companiei - reputat pentru "inginerii"

Tatăl Lee Byung-chull a murit în 1987, iar de atunci conducerea a fost preluată de Lee Kun-Hee. Lee Byung-chull a fondat Samsung în 1938, afacerea demarând cu vânzarea de peşte uscat. Acum, grupul Samsung include companii de construcţie navală, telecomunicaţii, electronice şi construcţii. A avut o cifră de afaceri de 220 de miliarde în 2010, iar luna trecută a declarat o creştere a profitului de 17% pentru ultimele trei luni ale lui 2011.

Totuşi, Lee Kun-Hee a demisionat în 2008, după ce a fost acuzat de evaziune fiscală şi abuz de încredere. A fost condamnat dar a fost graţiat de preşedinte în 2009 şi s-a întors în fruntea companie. În 2010, revista Forbes l-a clasat pe primul loc în topul celor mai bogaţi sud-coreeni, cu o avere personală de 7,9 miliarde de dolari.

Potrivit BBC, există informaţii că ar fi închiriat trei pârtii de schi în Alpii francezi doar pentru uzul personal. Fiul său, Lee Jae-yong, de asemenea unul dintre cei mai bogaţi sud-coreeni, a fost numit şef de operaţiuni la Samsung Electronics şi este văzut ca succesor al tatălui său în fruntea gigantului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite