Un oficial polonez declară că nu au existat secrete NATO în avionul prăbuşit la Smolensk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu existau date sensibile sau dispozitive NATO la bordul avionului prezidenţial polonez care s-a prăbuşit în aprilie lângă Smolensk, în vestul Rusiei, a declarat un oficial polonez din cadrul serviciilor militare de contraspionaj, citat de agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Un avion sovietic de tip Tupolev 154 s-a prăbuşit pe 10 aprilie când a încercat să aterizeze în condiţii de ceaţă, provocând moartea tuturor celor 96 de persoane aflate la bord, inclusiv a cuplului prezidenţial Lech şi Maria Kaczynski şi a mai multor demnitari polonezi politici şi militari.

"Exista un telefon prin satelit la bordul avionului Tu-154, dar nu şi alte coduri secrete, alte dispozitive sau materiale criptografice",a declarat colonelul Krzysztof Dusza, şeful Serviciului militar de contraspionaj din Polonia.

"Telefonul preşedintelui menţionat anterior nu era decât un simplu telefon prin satelit",a precizat el sămbătă.

Rapoartele din presă au sugerat că Servicul Federal de securitate rus ar fi putut intercepta documente sensibile şi aparate cu date confidenţiale, precum laptopuri şi memorii, imediat după accidentul aviatic.

Oficialul polonez a numit aceste afirmaţii din presă drept "pure speculaţii".

Anchetatorii ruşi şi polonezi şi alţi experţi investighează împreună cauzele tragediei, în timp ce procurorii militari polonezi conduc propria lor anchetă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite