Gorbaciov: Preşedintele rus Dmitri Medvedev "este depăşit şi manipulat de Putin"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Vladimir Putin îl manipulează pe preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev şi blochează progresul ţării în procesul de transformare într-o democraţie modernă, a declarat fostul lider sovietiv Mihail Gorbaciov. El a acordat un interviu publicaţiei britanice "The Guardian" în care îşi recunoaşte greşelile comisă în urmă cu 20 de ani, care au dus la destrămarea URSS-ului.

În interviul publicat de "The Guardian", Mihail Gorbaciov a vorbit despre relaţia actualului preşedintele al Rusiei, Dmitri Medvedev, şi premierul Vladimir Putin.

Citeşte şi:
Gorbaciov recunoaşte greşelile care au dus la destrămarea URSS-ului: Ar fi trebuit să părăsesc mai devreme Partidul Comunist

În opinia fostului lider soviectiv, prim-ministrul rus blochează progresul ţării către transformarea într-o democraţie modernă. "Planul de modernizare prezentat de preşedinte în economie, politică şi alte sfere este bun, dar posibilităţile preşedintelui sunt limitate. Este depăşit şi manipulat de Putin", a declarat Gorbaciov. El a mai spus că Putin - fost ofiţer KGB - nu a reuşit să profite de impulsul dat Rusiei din preţurile mari la petrol.

"Vladimir Vladimirovich (Putin, n.r.) caută stabilitate. El consideră că trebuie să menţină status quo (statutul actual al ţării, n.r.). Dar noi spunem «Nu, dacă vrei să păstrezi status quo, atunci de ce vorbeşte despre modernizare»", a continuat fostul lider comunist.

"Oportunităţile nu au fost folosite şi gestionate în mod adecvat. Desigur, acum chestiunea cu care ne confruntăm este un val de tulburări sociale ce vor defini viitorul ţării, educaţiei, îngrijirii sănătăţii. Dacă nu reuşim să rezolvăm aceste probleme, nu va exista modernizare în Rusia. Avem nevoie de un program( de guvernare, n.r.) diferit de la Putin", a precizat Gorbaciov.

Fostul lider sovietic a avut 20 de ani pentru a reflecta asupra regretelor sale, pe care şi le-a recunoscut în interviul publicat de "The Guardian".

El a admis că una dintre mari greşeli a fost că nu a demisionat în aprilie 1991 pentru a forma un partid democratic al reformei, de vreme ce comuniştii împiedicau toate schimbările necesare. Am aşteptat prea mult în încercarea de a reforma Partidul Comunist", a precizat Mihail Gorbaciov. Citeşte mai multe AICI

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite