Putin a lăudat oamenii de știință care au furat secretele nucleare americane în timpul Războiului Rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin i-a lăudat miercuri pe oamenii de știință din timpul Războiului Rece pentru că au furat secrete nucleare americane, astfel încât SUA să nu fie singura putere atomică din lume, conform unor comentarii privind viziunea sa asupra Rusiei ca o contragreutate la puterea americană.

Spionii cu valize pline de date au ajutat Uniunea Sovietica să-și construiască propria bombă atomică, a declarat el la o întâlnire cu lideri militari, potrivit Reuters.

”Când Statele Unite aveau deja arme nucleare, iar Uniunea Sovietică abia le construia, am primit o cantitate semnificativă de informații prin canalele sovietice de informații secrete externe. Transportau informații nu pe microfilme, ci, efectiv, în valize. Valize!', a spus Putin, conform agenției de stat Itar-Tass.

Afirmațiile lui Putin au făcut trimitere la începutul Războiului Rece, în urmă cu mai mult de o jumătate de secol, însă au reprezentat și un mesaj pe care l-a mai transmis limpede recent: SUA trebuie să dea dovadă de reținere, iar Rusia se va ocupa de acest lucru, comentează Reuters.

Se știe de decenii că au existat spioni printre oamenii de știință care au lucrat la Proiectul Manhattan, operațiunea americană de concepere a bombei atomice. Putin a sugerat că cei care au ajutat Moscova să-și construiască propria bombă atomică au acționat din grijă față de umanitate.

”În America s-a adunat crema lumii științifice și, personal, am impresia că ne-au oferit intenționat informații privind bomba atomică. Au făcut-o intenționat deoarece bomba atomică fusese folosită la Hiroshima și Nagasaki, iar oamenii de știință din elita intelectuală a vremii au înțeles la ce ar putea duce deținerea unilaterala a unei astfel de arme”, a declarat premierul rus.

Nevoia ca Rusia să acționeze ca o contragreutate la puterea americană a fost o temă constantă a lui Putin - el însusi fost spion în epoca sovietică - de la preluarea funcției de președinte în 2000.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite