Cum devine Rusia lui Putin o armă letală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei

Rusia în era lui Vladimir Putin devine din ce în ce mai puternică. Gigantul rus Gazprom, o armă de influenţă extrem de puternică în lume, trece acum pe plan secund, iar Rosneft, un alt gigant producător de petrol, devine vioara întâi.

Compania Rosneft, controlată de Igor Sechin, aliatul lui Vladimir Putin, va prelua participaţia British Petroleum din TNK-BP, o companie mixtă controlată de grupul britanic BP şi mai mulţi miliardari ruşi. Suma vehiculată este de 28 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Dacă Rosneft va prelua 50% din gigantul TNK-BP, producţia companiei ruseşti va creşte cu circa 4 miliarde de barili pe zi, mai mult decât orice ţară din Orientul Mijlociu, cu excepţia Arabiei Saudite. Rosneft ar ajunge astfel cel mai mare producător de ţiţei din lume cotat la bursă. Dacă achizitioneză şi restul din TNK-BP, Vladimir Putin va controla aproape jumătate din producţia de petrol a Rusiei.

În ultimii 10 ani, preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a folosit de Gazprom, cel mai mare producator de gaze din lume, pentru a impune Rusia ca putere energetică la nivel mondial. Aşa a reuşit să câştige influenţe asupra rutelor de tranzit al resurselor şi să controleze sectorul energetic din fostele ţări sovietice. Prin preluarea Rosneft, pârghiile de infleunţă geostrategică, politică şi economică devin mult mai mari.

Moscova a promis deschiderea graniţelor pentru investitorii străini, însă prin această tranzacţie demonstrează exact contrariul: o cvasinaţionalizare a resurselor naturale. Cel mai probabil, asta va duce la critici internaţionale, însă imunitate crescută a Rusiei la reacţiile externe este de notorietate.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite