Washington Post: Rusia nu are linişte sub Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Explozia de luni din cel mai aglomerat aeroport al Moscovei le-a arătat ruşilor că nu au nici siguranţă, nici securitate cu Putin la putere, scrie Washington Post.

Mandatul lui Putin a fost marcat de o serie de acte teroriste care i-au oferit acestuia argumentul perfect pentru a controla cu o mână de fier ţara, toate în numele siguranţei şi stabilităţii. Ruşii au eşuat în ambele privinţe.

Rusia e condamnată la terorism la scară largă, spune Lilia Shevtsova, expert politic din Moscova şi actele de terrorism se vor intensifica, potrivit sursei citate. Cele două războie civile din Cecenia au lăsat în inimile musulmanilor o moştenire de ură şi răzbunare faţă de etnicii ruşi. Represiunea etnico-religioasă din vremea regimului stalinist a transformat Caucazul de Nord într-o bază de recrutare pentru extremişti.

În toamna anului 1999, Putin era un premier destul de şters. După ce aproximativ 300 de oameni au murit la sfărşitul acelui an într-o serie de atentat, Putin a jurat să readucă ordinea, a declarat război Ceceniei şi a devenit cel mai popular om politic din Rusia.

image

Dar terorismul nu a încetat vreodată în Rusia.

Reuters scrie că explozia de luni scoate la iveală eşecul lui Putin de a pune punct insurgenţilor ceceni după un deceniu la putere.

Deşi Putin a declarat imediat că vinovaţii vor fi găsiţi şi pedepsiţi, promisiunile sale nu mai cântăresc prea mult în urechile unei naţiuni care s-a săturat de insurgenţi islamişti

Un expert londonez pe zona Eurasia, Matthew Clement, crede că există un risc sporit de încă şi mai multe atacuri teroriste în locuri publice din Rusia pentru că vin alegerile parlamentare la sfârşitul lui 2011 şi alegeri prezidenţiale în 2012.

Atacuri teroriste şi explozii produse la Moscova în ultimii 30 de ani

Aeroportul groazei: 35 de morţi la Moscova in urma unui atentat cu bomba!

VIDEO CU MOMENTUL EXPLOZIEI SURPRINS DE CAMERE

image
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite