VIDEO Reporter CNN: "Scena de la Smolensk l-a îngrozit şi pe autocratul Putin"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un reporter CNN povesteşte emoţiile pe care le-a simţit atunci când a ajuns la locul accidentului aviatic în care preşedintele polonez Lech Kaczynski, soţia sa şi mai mulţi demnitari ai Poloniei şi-au pierdut viaţa. Nic Robertson spune în mărturisirea sa că şi prim-ministrul Putin a părut profund impresionat de epava avionului din pădurea de lângă aeroport.

Când am văzut prima bucată de fuzelaj, am fost şocat. Era ca o hârtie subţire, metalul se răsucise singur, povesteşte  Nic Robertson, reporterul CNN. 

Gri pe de-o parte, puţin galben pe de altă parte, stătea într-o baltă mică de noroi, la câţiva metri de drum. Eram la aproximativ 500 de metri de pistă, înalţii mesteceni argintii din apropiere erau rupţi ca nişte beţe de chibrit.

Cumva, m-am gândit că avioanele ar trebui să fie mai puternice decât acesta, dar m-am confruntat cu ceea ce este o lecţie cu privire la natura precară a zborului. Dovada a ceea ce se întâmplase era clară. Avionul s-a lovit de copaci, la început a atins uşor doar crengile de sus şi apoi trunchiul şi crengile mai subţiri. A fost îndeajuns ca aeronava prezidenţială să se facă bucăţi.

Ceea ce pare aproape invincibil având în vedere decolările puternice şi cum se mişcă sus, prin cer, cu sute de km la oră, a fost redus la fâşii de metal, puţin mai mult decât o conservă aruncată. Acestea au fost gândurile care mi-au trecut prin minte în primele momente de la descoperirea epavei avionului prezidenţial.

Şi atunci intervine groaza acelor ultime momente tragice pe care toţi cei de la bord le-au trăit. Este imposibil să-ţi imaginezi teroarea acelor ultime secunde.


Jurnalistul spune apoi că este cuprins de o altă emoţie, de tristeţea pentru familiile lor şi se simte prins de o durere nedefinită. El continuă: n-am cunoscut pe nimeni de la bord dar să văd cum vieţile lor s-au sfârşit înseamnă să simt o fracţiune din durerea pe care au simţit-o apropiaţii lor.

Dar am venit să muncim, să spunem povestea a ceea ce s-a întâmplat aici, să îmbinăm bucăţile de informaţii pe care le obţinem, să dăm un sens acestei tragedii.

Tommy Evans, producătorul meu şi Luis Grahame-Yool, cameramanul nostru au început să filmeze prima transmisie în direct. Este frig în Smolensk - încă mai există petice de zăpadă ici colo. Niciunul dintre noi nu a reuşit să doarmă prea mult. Am venit din Macedonia. Iar de la Moscova am condus 400 de km pentru a ajunge aici.

Nicio zi nu este normală la CNN, dar aceasta este cu atât mai specială. Un preşedinte, soţia sa şi mulţi dintre liderii militari, politici şi religioşi ai ţării au murit într-o ţară care nu este a lor. Implicaţiile ar putea fi gigante.

În timp ce ziua se scurgea şi dovezile ieşeau la suprafaţă, devenea din ce în ce mai clar că Rusia vrea să sublinize că nu este vinovată pentru această tragedie. Dovezile indică spre erorile piloţilor mai degrabă decât spre vreo defecţiune tehnică a avionului.

Am apucat să vedem şi o altă faţă a durului autocrat Putin , care conduce investigaţia din Rusia. Prim-ministrul Vladimir Putin a devenit un prieten solem al Poloniei.


"Am văzut durerea şi gravitatea din privirea sa când stătea lângă sicriul preşedintelui polonez  în timpul ceremoniei sumbre de repatriere la care am fost martori. Stând printre epave şi copaci rupţi, nu este greu să-ţi imaginezi că acest om de fier al politicii din Rusia a fost mişcat de ceea ce a văzut. Nimeni dintre noi, care este familiar cu această tragedie, nu ar putea să rămână neatins de imensa pierdere a Poloniei", încheie reporterul.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite