SUA şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa dezarmării nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus, Dmitri Medvedev
Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus, Dmitri Medvedev

După opt luni de negocieri intense, oficialii americani şi cei ruşi au ajuns, în sfârşit, la o înţelegere în privinţa reducerii arsenalelor nucleare ale celor două state, au dezvăluit joi surse apropiate discuţiilor.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul acestuia, Barack Obama, urmează să semneze acordul, luna viitoare, la Praga, potrivit secretarului de presă de la Casa Albă Robert Gibbs, transmite Los Angeles Times.

Praga este considerată locul cel mai probabil pentru semnarea tratatului de reducere a armamentului strategic. Toate documentele sunt gata pentru semnare, a declarat sursa, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Decizia finală privind momentul şi locul semnării va fi luată de preşedinţii rus şi american, Dmitri Medvedev şi, respectiv Barack Obama, a adăugat acelaşi oficial.

Niciunul dintre guverne nu a explicat cum au soluţionat neînţelegerile legate de modalitatea de verificare a arsenalului nuclear şi problema programului american privind cutul antirachetă.

Între cele două state, SUA şi Rusia, a mai existat un acord privind reducerea focoaselor nucleare de la 2.200 la 1.500-1.675.

Casa Albă a anunţat, miercuri, că SUA sunt foarte aproape de a semna un nou acord de denuclearizare cu Rusia, iar un oficial de la Kremlin a precizat că cele două părţi au ajuns deja la o înţelegere.

Negociatorii ruşi şi americani încearcă să ajungă la un acord la un tratat care să succeadă START 1, a cărui valabilitate a încetat la 5 decembrie anul trecut.

Ambasadorul rus în Cehia, Aleksei Fedotov, a confirmat intenţia Rusiei de a semna la Praga noul tratat de dezarmare START-2, a anunţat preşedinţia cehă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite