Rusia a fost invitată de Hillary Clinton să se alăture scutului antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul de stat american Hiilary Clinton face apel la cooperarea ruso-americană
Secretarul de stat american Hiilary Clinton face apel la cooperarea ruso-americană

NATO şi Rusia trebuie să-şi unească eforturile în elaborarea unui sistem de apărare antirachetă, a declarat luni secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, într-un discurs dedicat evoluţiei Alianţei Nord-Atlantice în secolul XXI, relatează Reuters.

Rusia, un partener important în eforturile vizând prevenirea proliferării nucleare, trebuie să fie şi un partener în domeniul apărării antirachetă, a declarat Hillary Clinton luni.

Citiţi şi:

Supărată pe scutul SUA, Rusia ameninţă cu acordurile privind arsenalul nuclear

Şefa diplomaţiei americane a menţionat că noile parteneriate, inclusiv cel cu Rusia, vor ajuta NATO în lupta împotriva unor pericole actuale precum proliferarea nucleară, terorismul, pirateria şi securitatea informatică.

Invităm Rusia să se alăture eforturilor NATO de a construi un sistem de apărare antirachetă capabil să protejeze toţi cetăţenii europeni şi ruşi, a subliniat  Hillary Clinton.

Liderul administraţiei americane Barack Obama a anunţat în septembrie anul trecut revizuirea planurilor predecesorului său George W.Bush cu privire la desfăşurarea a zece interceptoare de rachete în Polonia şi a unui radar în Cehia. În locul acestora, Washingtonul a propus o nouă arhitectură de apărare antirachetă care include recurgerea la sisteme mobile de rachete atât terestre, cât şi maritime.

România a acceptat recent să găzduiască pe teritoriul său sisteme de urmărire şi rachete de interceptare, prevăzute de noul sistem de apărare antirachetă american, aminteşte Reuters.

Washingtonul poartă negocieri în privinţa sistemului de apărare antirachetă şi cu alte state europene. Printre altele, remarcă agenţia oficială de presă rusă, diverşi responsabili americani susţin că SUA sunt deschise faţă de participarea Rusiei la orice arhitectură a sistemului de apărare antirachetă ce va fi elaborată de NATO.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite