Rusia : S-au terminat manifestaţiile din Piaţa Sahorov. Cel puţin 30.000 de persoane au protestat în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii denunţă fraude la alegerile legislative
Protestatarii denunţă fraude la alegerile legislative

Plasată sub sloganul „Pentru alegeri corecte", manifestaţia împotriva neregulilor de la scrutinul legislativ din 4 decembrie a început pe bulevardul Saharov. Circa 28.000 de persoane s-au strâns deja, potrivit poliţiei, dar organizatorii  spun că s-au strâns deja 120.000 de persoane.

UPDATE 19.20:

Protestul opoziţiei ruse, care a avut loc sâmbătă la Moscova s-a încheiat la ora 17.00 (15.00, ora României). Sfârşitul mitingului a fost marcat de o declataţie prin care se cer alegeri legislative anticipate şi eliberarea deţinuţilor politici, a informat AFP. Manifestarea la care au participat aproximativ 120.000 de persoane, conform organizatorilor, s-a desfăşurat fără incidente.

Poliţia a aproximat că la protest au fost prezente circa 30.000 de persoane, în timp ce presa a estimat că, în Piaţa Saharov, au protestat în jur de 60.000 de manifestanţi. Opoziţia a denunţat victoria partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită, în scrutinul legislativ din 4 decembrie.

Pe pancarte se poate citi „Prohorov este cel mai bun", „Nu-l lăsaţi pe Putin să intre la Kremlin" , „Hillary, încă îmi aştept banii" - aluzie la acuzaţiile potrivit cărora manifestanţii ar fi finanţaţi de Washington.

Unele persoane au baloane albe şi portocalii şi steagurile mişcării Solidarnost, de opoziţie. Câteva arestări au avut loc înainte de adunare. Primăria Moscovei a autorizat acest miting pentru patru ore, începând cu ora 11.00.

Este aşteptat să se alăture manifestanţilor miliardarul Mihail Prohorov, candidat la prezidenţiale, precum şi fostul ministru de finanţe, Aleksei Kudrin.
Scriitorul Boris Akunin a fost unul dintre primii care a luat cuvântul în faţa mulţimii şi a denunţat afirmaţiile premierului Vladimir Putin, care a comparat săptămâna trecută protestatarii cu primatele.

„Cel care va fi ales preşedinte ne-a răspuns insultându-ne", a declarat autorul de romane poliţiste, citat de AFP. „Vreţi ca Putin să fie din nou preşedintele nostru?", a întrebat el, iar mulţimea prezentă în stradă a răspuns: „Nu!".

Putinironizat

Fostul ministrul de Finanţe cere repetarea alegerilor

Fostul ministru de Finanţe al Rusiei, Aleksei Kudrin, demis după ce a declarat că nu ar lucra cu Medvedev dacă acesta va ajunge premier, s-a alăturat manifestanţilor şi a cerut organizarea de noi alegeri.

„Autorităţile trebuie asculte poporul şi primii paşi în această direcţie s-au făcut deja" a declarat el. „Trebuie organizate algeri anticipate", a subliniat Kudrin, evocând „falsificarea rezultatelor" ultimului scrutin legislativ .

Pe lista celor care vor vorbi manifestanţilor se mai numără fostul lider al URSS, Mihail Gorbaciov şi şahistul Garry Kasparov.

Bloggerul cel mai antipatic Kremlinului, Aleksei Navalni, eliberat din închisoare zilele trecute, este aşteptat şi el să se alăture maifestanţilor. Într-o declaraţie acordată agenţiei Reuters, Navalni a spus că actualul regim mai are şanse să se menţină la putere doar doi ani . Prezenţa poliţiei este deocamdată discretă.

Proteste au loc şi în Vladivostok şi Habarovsk, precum şi în centrul Siberiei, în Baranaul, Tomsk, Chita, Irkuţk şi Novosibirsk.
În micile oraşe s-au strâns câteva sute de manifestanţi, care au sfidat temperaturile de minus 30 de grade Celsius.

Circa 47.000 de persoane au spus deja pe Facebook că vor participa, iar alte 10.000 spun că este posibil să participe.
Acestea ar putea fi cele mai mari manifestaţii antiguvernamentale din Rusia de la căderea URSS, în 1991.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite