Rusia adoptă sistemul american de alertă a terorismului, dezvoltat după atentatele de la 11 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul american privind nivelul alertei teroriste (Homeland Security System) este pregătit pentru a fi introdus în Rusia, a declarat emisarul special al preşedintelui rus pentru combaterea terorismului, citat de RIA Novosti.

Planul Rusiei de a introduce un sistem pentru a răspunde ameninţărilor teroriste a fost anunţat în martie 2008 de directorul Serviciilor Federale de Securitate, Nikolai Patruşev.

"Din câte ştiu, problemele tehnice cu privire la introducerea (sistemului) au fost rezolvate. Acum rămân doar problemele juridice şi politice. Este aproape gata", a spus Anatoli Safonov la Washington, după reuniunea unei comisii de lucru ruso-americane privind combaterea terorismului.

Sistemul american privind nivelul alertei teroriste a fost dezvoltat în Statele Unite după atentatele de la 11 septembrie 2001, în urma plângerilor opiniei publice conform cărora statul nu oferea suficiente avertismente privind ameninţările teroriste, informează RIA Novosti.

Sistemul are cinci niveluri cu coduri de culori, verde reprezentând nivelul cel mai scăzut, care înseamnă că nu există aproape nici un pericol, iar roşu cel mai ridicat, semnalând un risc sever. Nivelul de pericol este determinat de informaţiile primite de la serviciile federale de securitate.

Răspunsurile la ameninţările teroriste depind de codul culorii. Dacă nici un răspuns nu este prevăzut pentru primele două niveluri de risc, reacţiile în cazul celor mai ridicate trei niveluri includ sporirea prezenţei poliţiei şi controlului la graniţe, mobilizarea membrilor gărzii de stat şi intensificarea măsurilor de securitate la bazele militare şi aeroporturi.

Nivelul roşu determină închiderea instituţiilor publice şi agenţiilor guvernamentale şi evacuarea personalului în zone stabilite, inclusiv în buncăre subterane.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite