Rusia, încă un pas spre dictatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victoria partidului Rusia Unită la alegerile din decembrie, a declanşat un val de proteste faţă de regimul lui Vladimir Putin
Victoria partidului Rusia Unită la alegerile din decembrie, a declanşat un val de proteste faţă de regimul lui Vladimir Putin

Parlamentul rus a aprobat, ieri, o lege controversată care îngrădeşte drastic dreptul cetăţenilor la acţiuni de protest.

Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) a aprobat miercuri, la câteva ore după Duma de Stat (Camera inferioară), o lege controversată, care prevede amenzi considerabile pentru participanţii şi organizatorii mitingurilor neautorizate sau în caz de tulburare a liniştii publice în cadrul manifestaţiilor autorizate. Camera superioară a aprobat această lege cu 132 de voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.

Potrivit agenţiilor de presă ruse, textul prevede amenzi de până la 300.000 de ruble (7.300 de euro) pentru persoanele fizice, până la 600.000 de ruble (14.500 de euro) pentru responsabilii oficiali şi până la un milion de ruble (peste 25.000 de euro) pentru persoanele juridice. Asta în timp ce salariul minim în Rusia este de aproximativ 110 euro pe lună, iar cel mediu de aproximativ 400 de euro.

Putin are ultimul cuvânt

Legea adoptată de Parlamentul Rusiei mai trebuie promulgată acum de preşedintele Vladimir Putin. Preşedintele Consiliului consultativ pentru drepturile omului de pe lângă şeful statului rus, Mihail Fedotov, îi scrisese miercuri dimineaţă o scrisoare preşedintei Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, cerându-i să respingă proiectul.

Potrivit acestuia, Consiliul pentru drepturile omului îi va cere direct preşedintelui rus, Vladimir Putin, să nu promulge această lege. Purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele va refuza să semneze legea „în cazul în care contravine practicilor europene".

„Putin pleacă de la faptul că, la fel ca în alte ţări din Europa, legea nu trebuie să îngrădească democraţia, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, însă, totodată, să ţină cont şi să garanteze interesele întregii societăţi", a menţionat Peskov. El a precizat că şeful statului încă nu a început să studieze detaliat documentul.

Opoziţia s-a opus în zadar

Opoziţia parlamentară a denunţat acest proiect, considerându-l o încălcare flagrantă a Constituţiei ruse. Dar, conştienţi că nu pot împiedica adoptarea legii din cauza majorităţii de care dispune Rusia Unită, partidele Rusia Dreaptă şi comunist au decis să procedeze la o obstrucţie parlamentară, străduindu-se toată ziua să încetinească la maximum examinarea legii.

Sute de amendamente au fost depuse în acest scop, iar partidele au insistat să fie examinate pe rând, a explicat deputatul Rusiei Drepte Ghenadi Gudkov. Scopul principal era „să împiedicăm adoptarea acestei legi înainte de 12 iunie, înainte de marşul milioanelor", următorul miting de amploare al opoziţiei, au explicat deputaţi ai Rusiei Drepte, citaţi de agenţia oficială Itar-Tass.

Organizaţia Human Rights Watch a criticat luni acest proiect de lege, apreciind că măsurile „ar limita serios dreptul la mitinguri paşnice". Aproximativ 20 de opozanţi ruşi au fost reţinuţi marţi dimineaţa în faţa Dumei, în timp ce manifestau împotriva acestui proiect de lege.

Un grup independent care monitorizează numărul arestărilor, Ovdinfo.org, a precizat la rândul său că poliţia a arestat aproape 70 de persoane.

Reprezentanţii formaţiunii Iabloko au anunţat că  vor picheta Consiliul Federaţiei exprimându-şi protestul faţă de legea referitoare la mitinguri.

Ei vor purta pancarte cu inscripţia: „Amendamentele la legea privind mitingurile constituie calea către un stat fascist". „Deţinem informaţii că seara preşedintele va semna această lege", a declarat preşedintele Iabloko, Serghei Mitrohin. 

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite