Rusia: opozanţii, trataţi ca în stalinism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mascaţii şi trupele OMON  au dat buzna în locuinţele  liderilor opoziţiei ruse
Mascaţii şi trupele OMON au dat buzna în locuinţele liderilor opoziţiei ruse

Putin a trimis poliţia să percheziţioneze locuinţele mai multor membri ai opoziţiei.

Locuinţele mai multor lideri ai opoziţiei ruse au fost scotocite, luni, de poliţie, înaintea unei manifestaţii de amploare care urmează să fie organizată, astăzi, împotriva preşedintelui Vladimir Putin, informează agenţiile de presă rusă.

Percheziţiile s-au desfăşurat la domiciliul lui Aleksei Navalnîi, care are un influent blog anticorupţie, acasă la liderul Frontului de stânga, Serghei Udalţov, şi al liderului mişcării Solidaritatea, Ilia Iaşin, a precizat poliţia.

Purtătorul de cuvânt al mişcării Solidarnost, Olga Şorina, a anunţat presa că forţele de ordine au percheziţionat apartamentului bloggerului anticorupţie Aleksei Navalnîi şi că liderii Solidarnost Boris Nemţov şi Ilia Iaşin nu erau acasă, dar trupele speciale OMON au blocat intrarea în apartamentul lui Nemţov.

Navalnîi a anunţat pe Twitter că poliţia îi percheziţionează casa. Accesul în domiciliul prezentatoarei de televiziune Xenia Sobciak, care a trecut în opoziţie, a fost blocat de poliţişti, ceea ce indică desfăşurarea unei percheziţii şi acolo, relata postul de radio Ecoul Moscovei.

Poliţia a venit înarmată cu mitraliere

Trupele OMON, înarmate până-n dinţi, chiar şi cu mitraliere, au intrat imobile şi nu au dat voie nici măcar avocaţilor opozanţilor să fie de faţă la percheziţii, a declarat apărătorul lui Serghei Udalţov, Violeta Volkova,  la postul de radio Ecoul Moscovei.

Circa zece persoane au făcut obiectul percheziţiei luni, după cum a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei de investigaţie, citat de Interfax, precizând că aceste operaţiuni au legătură cu anchetarea unei manifestaţii anterioare, la 6 mai, care s-a încheiat „cu tulburări masive".

În urma acestei manifestaţii, care a reunit peste 20.000 de persoane, au izbucnit confruntări, soldate cu rănirea mai multor persoane atât din rândul manifestanţilor, cât şi al poliţiştilor.

„O operaţiune de o astfel de amploare împotriva opoziţiei este neobişnuită.  Este o tentativă a autorităţilor de a torpila manifestaţiile de mâine" (n.r astăzi) a declarat opozantul Ilia Ponomarev din mişcarea pentru drepturile omului.

Această nouă demonstraţie de forţă la adresa opoziţiei ruse vine după ce, la sfârşitul săptămânii trecute preşedintele Vladimir Putin a promovat legea privind mitingurile care prevede amenzi exorbitante, în comparaţie cu veniturile ruşilor, în cazul în care se consideră că legea a fost încălcată.

Operaţiune de intimidare a opoziţiei

Opoziţia rusă va organiza astăzi, de Ziua Rusiei, un nou „marş al milioanelor" prin centrul Moscovei, aceasta fiind prima acţiune de protest după instituirea unor amenzi draconice pentru tulburarea ordinii publice la manifestaţii. Marşul, autorizat vineri de primăria Moscovei, va începe la ora locală 13,00 (12,00 ora României) pe Bulevardul Strasnîi şi se va încheia la 18,00 cu un miting pe Bulevardul Saharov.

Opozanţii - în frunte cu bloggerul Aleksei Navalnîi, reprezentanţii Frontului de stânga şi ai mişcării Solidarnosti - au elaborat un manifest, care urmează să fie adoptat marţi. Protestatarii cer demisia preşedintelui Vladimir Putin, pe care îl consideră „simbol al sistemului", şi un nou proiect de lege privind organizarea alegerilor parlamentare, care să asigure un scrutin corect. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite