Moscova se transformă într-o fortăreață

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agitație la Moscova. Poliția a întărit măsurile de securitate din capitala Rusiei, pregătindu-se astfel pentru evenimentele care vor avea loc în zilele următoare: un marș al opoziției, un miting de amploare al suporterilor lui Vladimir Putin, învestirea acestuia în funcția de președinte și parada de Ziua Victoriei, de la 9 mai.

Autobuze ale Poliției, camioane ale serviciilor de securitate, vehicule ale trupelor speciale OMON, bariere de metal și efective sporite de polițiști. Autoritățile de la Moscova întăresc măsurile de securitate cu o zi înainte ca opoziția să pornească în „Marșul Milioanelor".

Manifestația are loc în contextul în care luni, 7 mai, Vladimir Putin va fi învestit în funcția de președinte.

Aproape 5.000 de persoane sunt așteptate la marșul de duminică din centrul capitalei Rusiei. Protestatarii spun că vor să atragă atenția asupra fraudelor de la alegerile legislative și prezidențiale, relevă RIA Novosti.

Autorizație obținută pe ultima sută de metri
Organizatorii, care au obținut aprobarea pentru acest marș pe ultima sută de metri, după săptămâni de negocieri, au afirmat că se așteaptă la un număr și mai mare de participanți.

Aceștia s-au declarat dispuși să plătească amenzile corespunzătoare în cazul în care vor răspunde chemării lor peste 5.000 de persoane, numărul aprobat de autorități.

În acest timp, suporterii lui Vladimir Putin nu se lasă mai prejos. Aproape 50.000 de persoane vor ieși pe străzile Moscovei tot cu o zi înainte ca Putin să-și înceapă al treilea mandat în fruntea Rusiei.

Nu au nevoie de permisiune
Cei care organizează mitingul în sprijinul lui Putin au declarat însă că nu au nevoie de permisiunea autorităților pentru a organiza o „sărbătoare-surpriză" în Parcul Victoriei, un loc dedicat înfrângerii lui Napoleon de către ruși în 1812.

De altfel, un oficial moscovit a afirmat că acest grup nu are nevoie de aprobare întrucât „nu este vorba de un marș sau de un protest".

„Va fi un eveniment cultural de amploare", a declarat pentru agențiile de presă din Rusia Alexei Maiorov, șeful Departamentului de securitate regională de la Moscova.

Evenimentul a fost programat să coincidă cu împlinirea unui an de la decizia lui Putin de a crea o nouă mișcare proguvernamentală, numită Frontul Poporului.

În drum spre Kremlin
La 7 mai, Vladimir Putin, în prezent premier, va fi învestit în funcția de președinte, după ce a câștigat cu aproape 64% din voturi alegerile prezidențiale ce s-au desfășurat la 4 martie.

Putin, care a fost președinte al Rusiei în perioada 2000-2008, va rămâne la conducerea țării cel puțin până în 2018.

El a dat asigurări că are o singură ambiţie: „dezvoltarea stabilă" a unei ţări pe care a reuşit deja să o scoată din situaţia anilor '90 pentru a-i reda statutul de mare putere.

Confruntat din decembrie 2011, de la controversatele alegeri legislative, cu o mişcare de contestare fără precedent, Vladimir Putin a respins vehement criticile la adresa sa.

Reprezentanţi ai opoziţiei se tem de o înăsprire a regimului odată cu revenirea lui Putin la Kremlin.

Preluarea mandatului de către Putin le aduce rușilor o vacanță nesperată. La scurt timp după ce a câștigat alegerile, acesta a declarat că rușii vor avea liber în perioada 6-9 mai.

La 9 mai va avea loc Parada de Ziua Victoriei, care marchează victoria împotriva naziștilor, iar pregătirile pentru defilarea militară sunt în toi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite