Putin se teme de o „primăvară rusească“? Moscova a fost înţesată de trupe speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupe speciale masate în Moscova
Trupe speciale masate în Moscova

Forţe speciale ale Ministerului rus de Interne au fost trimise la Moscova pentru a „garanta securitatea", a declarat marţi un oficial din cadrul ministerului, la o zi de la o manifestaţie masivă a opoziţiei împotriva alegerilor câştigate de partidul lui Vladimir Putin.

Aceste trupe speciale „nu au decât un singur scop: acela de a asigura securitatea cetăţenilor" în cadrul unui nivel de alertă „consolidate", a declarat locotenent-colonelul Vasili Pancekov, contactat de agenţia Interfax după informaţii cu privire la sosirea unor camioane cu soldaţi la Moscova.

Mai multe echipe ale forţelor speciale, în principal din divizia Dzerjinski - una dintre unităţile de elită din regiunea Moscova -, au fost mobilizate pentru a garanta respectarea ordinii publice în capitală, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei din Moscova.



Mai multe mii de persoane au protestat, luni seară, la Moscova, faţă de fraudarea alegerilor parlamentare, scandând „Revoluţie" şi cerând demisia premierului Vladimir Putin.

Trupe speciale masate la Moscova

Protestul, de o amploare nemaivăzută în Rusia lui Putin, a avut loc la doar o zi după scrutinul legislativ, câştigat de partidul lui Putin, Rusia Unită.

Peste 300 de manifestanţi, între care bloggerul care luptă împotriva anticorupţie Aleksei Navalni, au fost reţinuţi de forţele de ordine în apropierea pieţei Lubianka unde se află sediul FSB, fost KGB.

Organizatorii  marşului spontan al opoziţiei a cărui destinaţie era Comisia Electorală Centrală şi care a avut loc luni seara vor fi judecaţi marţi şi riscă până la 15 zile de închisoare, a declarat Olga Şorina, purtătoarea de cuvânt a mişcării Solidarnost, citată de AFP.

Susţinătorii lui Putin s-au strâns marţi în centrul Moscovei pentru a celebra victoria partidului pro-Kremlin, Rusia Unită, în alegeri, relatează RIA Novosti. Circa 15.000 de tineri s-au declarat pregătiţi să apere rezultatul scrutinului. Manifestanţii din mişcarea Naşi au agitat portretele lui Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin.

Washingtonul vrea să suplimenteze fondurile ONG-urilor ruse

Statele Unite sunt dispuse să suplimenteze fondurile acordate ONG-urilor ruse, pentru a asigura transparenţa alegerilor prezidenţiale din martie 2012, a declarat luni seară purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Mark Toner.

„Trebuie să cheltuim mai mult pentru a asigura libertatea şi transparenţa la alegerile prezidenţiale ruse. Încercăm să susţinem organizaţiile neguvernamentale şi procesul electoral în sine, nu partidele politice", a precizat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, citat de Ria Novosti.

Bugetul Departamentului de Stat pentru 2012 prevede acordarea a peste 9 milioane de dolari ONG-urilor ruse.

Toner a precizat că Washingtonul nu va abandona politica de relansare a relaţiilor ruso-americane, în urma informaţiilor privind nereguli comise la legislativele din 4 decembrie.

Tot luni, secretarul de stat american, Hillary Clinton, s-a declarat îngrijorată în legătură cu alegerile din Rusia şi a spus că raportul OSCE ridică întrebări. Ea a vorbit şi despre rapoartele observatorilor independenţi, care au spus că au fost hărţuiţi şi vizaţi de atacuri informatice.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite