Putin a refuzat prezenţa lui Biden şi a Prinţului Charles la parada de la Moscova / Sarkozy a anulat participarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus Vladimir Putin a refuzat să le permită Prinţului Charles şi vicepreşedintelui american, Joe Biden, să participe la Parada Victoriei, organizată mâine în Piaţa Roşie, relatază astăzi The Guardian.

Moscova l-a invitat pe premierul britanic, Gordon Brown, să participe la evenimentele organizate duminică cu prilejul aniversării a 65 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Citiţi şi:

VIDEO Preţul independenţei României: mii de morţi şi împământenirea evreilor
Regele Mihai va participa la parada militarã de la Moscova din 9 mai

Din cauză că şeful executivului de la Londra nu va putea asista la paradă, ca urmare a rezultatului alegerilor legislative, Foreign Office a sugerat ca Marea Britanie să fie reprezentată de Prinţul Charles.

Putin nu a acceptat însă prezenţa moştenitorului tronului, cel mai probabil din cauza refuzului Marii Britanii de a-l extrăda pe unul dintre criticii Kremlinului, fostul oligarh rus Boris Berezovski.

Pavel Felgenhauer, analist militar şi colaborator al cotidianului de opoziţie Novaia Gazeta, a afirmat că decizia de a refuza prezenţa Prinţului Charles i-a aparţinut integral lui Putin. El a apreciat că Moscova a adoptat o poziţie intransigentă ca urmare a unei serii de succese recente în domeniul politicii externe, printre care se numără înlăturarea guvernului prooccidental al Ucrainei şi revolta din aprilie din Kîrgîzstan, soldată cu preluarea conducerii de către o administraţie mai apropiată de Kremlin.

Rusia a invitat un lider al opoziţiei din Georgia, nu preşedintele

Jurnaliştii de la The Guardian mai scriu că premierul rus s-a opus şi prezenţei vicepreşedintele american Joe Biden, un susţinător al liderului georgian Mihail Saakaşvili. Prezenţa lui Biden la Moscova a fost anunţată după ce preşedintele american Barack Obama a spus că nu poate participa

În locul preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili, Rusia a invitat un lider al opoziţiei,  fosta preşedintă a parlamentului de la Tbilisi, Nino Burdjanadzé, lider al Mişcării democratice Georgia Unită, care a plecat deja ieri la Moscova, pentru a fi prezentă la festivităţile de mâine

Nicolas Sarkozy nu mai merge la Moscova, din cauza crizei financiare

Ambasada Franţei la Moscova a anunţat că preşedintele Nicolas Sarkozy şi-a anulat participarea la ceremoniile organizate la Moscova pentru Ziua Victoriei, din cauza "crizei financiare" din zona euro.

"Ţinând cont de criza financiară cu care se confruntă zona euro, preşedintele Republicii trebuie să rămână duminică pe teritoriul francez, pentru a discuta cu diverşi interlocutori", se arată într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al ambasadei franceze la Moscova, Thomas Buffin.

Franţa va fi reprezentată la ceremonii de ambasadorul la Moscova, Jean De Gliniasty.

Pentru prima dată, la parada de la Moscova vor participa militari din Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite, alături de 10.500 de militari ruşi. La ceremonie vor asista mai mult de 25 de lideri străini, inclusiv cancelarul german, Angela Merkel, în timp ce Marea Britanie, Statele Unite şi Franţa vor fi reprezentate numai de ambasadori.

România va fi reprezentată la Moscova prin Regele Mihai I, care a ajuns astăzi în Rusia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite