Putin speră ca arestarea presupuşilor spioni ruşi în SUA să nu afecteze relaţiile dintre cele două ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa ca arestarea presupuşilor spioni ruşi pe teritoriul Statelor Unite să nu afecteze relaţiile dintre cele două ţări.

Zece persoane au fost arestate sub acuzaţia de conspiraţie pentru a acţiona ca agenţi ai unui guvern străin, infracţiune ce este pedepsită cu până la cinci ani de închisoare.

Scandal uriaş între Washington şi Moscova / FBI a anihilat o reţea de spioni ruşi

Putin a amintit de acest incident în cadrul unei întâlniri cu fostul preşedinte american Bill Clinton, prezent la Moscova. "Sperăm ca lucrurile pozitive obţinute în decursul ultimilor ani să nu fie afectate. Sperăm, de asemenea, ca oamenii care apreciază relaţiile bune să înţeleagă asta", a spus premierul rus.

Robert Gibbs, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat, marţi, că preşedintele Obama ştia că aceste arestări vor avea loc, menţionând că "a fost informat de câteva ori". De asemenea, el este de părere că relaţiile dintre Rusia şi SUA nu vor fi afectate. "Cred că am făcut un pas înainte prin colaborarea în ceea ce priveşte subiecte precum ONU, Coreea de Nord şi Iran. Nu cred că asta va afecta relaţiile", a explicat Gibbs.

Potrivit comunicatului eliberat de departamentul de justiţie, suspecţii au fost arestaţi ca urmare a unei anchete ce s-a desfăşurat pe parcursul mai multor ani.

Plângerile penale depuse la tribunalul federal, luni, relevă că agenţi secreţi din Rusia şi-au luat angajamentul de a se da drept soţ şi soţie în SUA, fiind dispuşi chiar şi să aibă copii, pentru a-şi păstra acoperirea.

Documentele detaliază operaţiunea Serviciului rus de Informaţii Externe, prezentând eforturile de a introduce în SUA spioni pentru a colecta informaţii şi pentru a recruta oameni capabili de a pătrunde în cercurile guvernului

Un analist de securitate rus a spus, pentru BBC, că presupuşii spioni nu par a fi făcut nimic care să sugereze spionajul. "Nu au reuşit să strângă niciun fel de informaţii relevante. Majoritatea datelor transmise, dacă le-au furnizat, într-adevăr, puteau fi găsite şi pe site-ul New York Times", a spus Konstantin Eggert.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite