Oficial american: "Rusia ştia de anul trecut că România va găzdui elemente ale scutului antirachetă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexander Vershbow, adjunctul ministrului american al apărării internaţionale
Alexander Vershbow, adjunctul ministrului american al apărării internaţionale

Statele Unite mai au de parcurs un drum lung pentru ca în final Rusia să treacă peste scepticismul adânc înrădăcinat legat de planul american privind scutul antirachetă, dar acest lucru nu afectează eforturile Pentagonului de a "reseta" relaţiile cu Rusia, a declarat un oficial SUA miercuri, transmite Reuters.

Moscova a cerut în repetate rânduri o clarificare din partea Washingtonului cu privire la planul de apărare antirachetă în Europa şi s-a arătat suprinsă la vestea că România a acceptat propunerea de a găzdui rachete interceptoare.

Citiţi şi:

Ellen Tauscher, subsecretar de stat american

Mai mult, faptul că Bulgaria şi-a exprimat bunăvoinţa de a juca, de asemenea, un rol în acest plan a alarmat şi mai mult statul rus.

Alexander Vershbow, adjunct al ministrului apărării însărcinat cu probleme de securitate internaţională, a afirmat că Washingtonul nu i-a cerurt Bulgariei să găzduiască elemente ale scutului antirachetă până în prezent. Oficialul de la Pentegon a mai adăugat că Moscova ştia încă de anul trecut că România va fi o posibilă gazdă a scutului antirachetă propus de SUA.

Nu credem că acest lucru a fost o supriză atât de mare pe cât au vrut să arate, a declarat Vershbow pentru Reuters.

Oficialul american a mai afirmat că Statele Unite vor continua să "prezinte faptele aşa cum sunt" cu scopul de a convinge Rusia că planurile sale de apărare nu sunt îndreptate împotriva ei, ci ele vizează ameninţări precum Iranul.

Încă mai avem de lucru la această chestiune. Scepticismul este adânc înrădăcinat în Rusia, după cum arată declaraţiile publice din ultimele săptămâni. Dar vom continua să depunem eforturi în acest sens, a precizat Vershbow.

Acesta a respins ipoteza potrivit căreia tensiunile create în jurul sistemului de apărare antirachetă al lui Barack Obama va periclita eforturile de "resetare" a relaţiilor cu Moscova, adesea tensionate în timpul administraţiei Bush.

Deşi cred că există preocupări că Rusia va plusa in acest sens, nu credem că reprezintă o ameninţare pentru reluarea relaţiilor cu acest stat. Sunt multe lucruri bune în curs de desfăşurare în relaţiile noastre bilaterale, a conchis Alexander Vershbow.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite