Mihail Gorbaciov: Clasa politică din Rusia este bogată şi depravată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a criticat vehement "clasa politică" din Rusia, afirmând că sunt bogaţi şi depravaţi.

"Intenţionasem, împreună cu prietenii mei, să înfiinţez un partid. Când a aflat Surkov (adjunctul şefului administraţiei de la Kremlin, Vladislav Surkov n.r.), m-a întrebat la ce mi-ar folosi, spunând că oricum nu va fi înregistrat", a declarat Gorbaciov într-un interviu acordat ziarului Novaia Gazeta, citat de AFP.

În opinia ultimului lider sovietic, clasa politică din Rusia se comportă în mod revoltător. "Sunt bogaţi şi depravaţi. Idealul lor este miliardarul Roman Abramovici", apreciază Gorbaciov, care a criticat şi modul în care sunt numiţi în funcţii guvernatorii regiunilor ruse.

"Urăsc acest ideal. Mi-e ruşine de această idee. Mi-e ruşine pentru noi şi pentru ţară", mai spune el.

În opinia acestuia, lipsa democraţiei în Rusia îi alungă pe oamenii bine pregătiţi.

"O viaţă normală este legată de democraţie, când puterea este sub control, nu de autoritarism, când sunt controlaţi oamenii şi libertăţile acestora. Dacă ar exista o renaştere a proiectului democratic, oamenii ar înceta să emigreze şi ar reveni. Politica actuală, în care sunt folosite toate mijloacele pentru a se menţine la putere, este inacceptabilă", apreciază Gorbaciov.

Într-un alt interviu acordat ieri serviciului rusesc al postului Radio Europa Liberă, Mihail Gorbaciov a afirmat că  „îi este ruşine” că preşedintele Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin urmează să decidă între ei cine sa fie preşedintele Rusiei, fără a întreba şi poporul rus.

In opinia sa, refacerea unui mecanism electoral autentic ar fi prima prioritate a Rusiei, daca vrea să meargă pe calea democraţiei autentice. Mihail Gorbaciov a vorbit despre faptul ca liderii actuali ai Rusiei ar avea numai obiceiul de a conduce prin frică şi de a impune „un sistem cekist”.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite