Medvedev asigură că şi alte documente secretizate vor fi transmise Varşoviei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Dmitri Medvedev
Preşedintele rus Dmitri Medvedev

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a dat asigurări miercuri că şi alte documente secretizate vor fi transmise Varşoviei, după publicarea pe Internet, la ordinul său, a arhivelor ruse referitoare la masacrarea a mii de ofiţeri polonezi la Katin, relatează AFP.

"Trebuie să învăţăm din istorie. Din acest motiv cred că este indicat să avem o prezentare a tuturor (faptelor) pe scena publică. Suntem datori faţă de lume", a declarat Medvedev, în cadrul unei conferinţe de presă alături de premierul danez, Lars Loekke Rasmussen.

Prin "publicarea acestor arhive (azi) nu se vrea să se spună că erau necunoscute", a subliniat el. "Acest lucru înseamnă doar că acest material (...) a fost publicat pe site-ul arhivelor noastre ca toată lumea să aibă posibilitatea să vadă cine a ordonat uciderea ofiţerilor polonezi", a adăugat el.

"Totul este în documente, toate semnăturile sunt acolo, toate persoanele sunt cunoscute", a reiterat Medvedev.

"În ansamblu, arhivele referitoare la Katin sunt deschise, faptul că mai sunt documente care nu au fost transmise partenerilor noştri polonezi este o altă problemă. Am ordonat ca demersurile necesare să fie întreprinse şi ca toate documentele care-i interesează pe colegii noştri polonezi să fie transmise după aplicarea măsurilor potrivite", a afirmat el.

Publicarea acestor texte miercuri, pe Internet, a fost, înainte de toate, un gest simbolic deoarece au fost desecretizate în 1992. Numeroase documente sunt în continuare secretizate, în pofida numeroaselor solicitări ale Poloniei de a le declasifica şi a i le transmite.

Circa 22.000 de ofiţeri polonezi au fost ucişi de poliţia politică stalinistă, NKVD, în pădurea din Katin (Rusia), dar şi în Harkiv (Ucraina) şi în Mednoie (Rusia).

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite