Israel: Numai Rusia poate opri programul nuclear al Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Lavrov
Serghei Lavrov

Rusia este singurul actor internaţional capabil sã opreascã programul nuclear al Iranului fãrã sã recurgã la forţã sau la sancţiuni împovãrãtoare, a afirmat joi preşedintele parlamentului israelian, Reuven Rivlin, citat de AFP.

'Numai Rusia este capabilã sã opreascã programul nuclear al Iranului fãrã sã recurgã la sancţiuni sau la mijloace militare', a declarat Rivlin în prezenţa ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în cursul unei vizite efectuate la Moscova, potrivit unui comunicat dat publicitãţii de biroul sãu.

Rusia are 'nu numai posibilitatea, ci şi datoria' sã profite de legãturile sale strânse cu Iranul pentru a convinge Teheranul sã renunţe la ambiþiile nucleare, a adãugat el.

Israelul şi cea mai mare parte a comunitãţii internaţionale acuzã Iranul cã vrea sã se doteze cu arme atomice sub acoperirea uni program civil, fapt respins categoric de autoritãţile de la Teheran.

Statul evreu, prezentat adeseori ca singura putere nuclearã din Orientul Mijlociu, apreciazã cã o eventualã armã atomicã iranianã i-ar ameninţa existenţa şi intenţioneazã sã loveascã instalaţiile nucleare iraniene.

Ministerul rus de Externe a confirmat cã aceastã problemã a fost abordatã în timpul discuţiilor dintre Lavrov şi Rivlin, fãrã sã ofere detalii despre natura exactã a subiectelor de pe ordinea de zi a întâlnirii.

În legãturã cu conflictul din Siria, Rivlin a menţionat cã sprijinul acordat de Rusia preşedintelui Bashar al-Assad, care încearcã din martie 2011 sã înãbuşe în sânge o revoltã cu un caracter tot mai militarizat, ar putea avea efect de bumerang.

'Susţinerea lui Assad va duce la o situaţie în care armele neconvenţionale vor ajunge sã cadã în mâinile organizaţiilor teroriste ce vor ameninţa şi Rusia', a mai afirmat demnitarul israelian.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite