Gazprom preia controlul companiei belaruse Beltransgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom a cumpărat toate acţiunile  Beltransgaz
Gazprom a cumpărat toate acţiunile Beltransgaz

Gigantul gazier rus Gazprom a preluat controlul total al societăţii belaruse Beltransgaz care asigură tranzitul gazului rusesc spre Europa.

Gazprom a achiziţionat, cu 2,5 miliarde de dolari, 50 la sută din acţiunile Beltransgaz, devenind în felul acesta unicul proprietar al acestei companii de transport al gazului, informează Ria Novosti.

Gigantul gazier rus achiziţionase în mai 2007 jumătate din capitalul Beltransgaz, tot cu 2,5 miliarde de dolari. Moscova şi Minskul negociau de mai multe luni pentru ca Rusia să preia şi cealaltă jumătate a companiei, dar nu se înţelegeau în privinţa preţului.

Urmare a acestei tranzacţii, cele două state au căzut de acord asupra unei scăderi a preţului gazelor ruseşti furnizate Belarusului începând din 2012.

Preţul a fost stabilit la 165,6 dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar Minskul s-a angajat să achiziţioneze anul viitor 22,5 miliarde de metri cubi de gaz. În plus, cele două ţări au semnat un acord care prevede un credit din partea Rusiei pentru construirea unei centrale nucleare în Belarus.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite