A murit Egor Gaidar, reformatorul economiei ruse din perioada Elţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Egor Gaidar, un arhitect al reformei economice în Rusia
Egor Gaidar, un arhitect al reformei economice în Rusia

Autorul reformelor economice din perioada guvernării lui Boris Elţin, fostul prim-ministru rus Egor Gaidar, cel care a controlat cea mai mare tranziţie de la comunism la capitalism, s-a stins din viaţă la vârsta de 53 de ani, potrivit purtătorului său de cuvânt Valeri Natarov, titrează cotidianul britanic The Guardian.

A murit în jurul orei locale 03:00 din cauza unui trombus (un cheag de sânge care a blocat circulaţia într-un vas) în timp ce se pregătea să lucreze. Scria o carte, a declarat purtătorul de cuvânt. Medicii au constatat decesul său la 08h00, la vila acestuia din satul Dunino, o suburbie a Moscovei.

Egor Timurovici Gaidar, născut în 1956, nepotul celebrilor scriitori ruşi Arkadi Gaidar şi Pavel Bajov. Considerat drept părintele terapiei de şoc impuse după căderea URSS pentru a asigura tranziţia Rusiei spre economia de piaţă, era un politician extrem de nepopular în ţara saReformele sale au dus, printre altele, la reducerea subvenţiilor de la stat, la liberalizarea comerţului şi la privatizări controversate.

Tânărul economist liberal, propulsat în elita politică după prăbuşirea URSS, a ocupat postul de premeir din iunie până în decembrie 1992, fără aprobarea Parlamentului. Deputaţii, majoritar conservatori, au refuzat să aprobe nominalizarea sa pentru postul de premier. A lucrat apoi ca prim-vicepremier şi ministru al economiei până la demisia sa din guvern, în ianuarie 1994.

Gaidar a început o carieră politică la conducerea partidului ultraliberal Alegerea democratică a Rusiei, transformat apoi în Uniunea forţelor de dreapta. În 1994, a condamnat intervenţia militarilor ruşi în Cecenia.

Susţinător al lui Elţîn, el a ieşit de pe scena politică odată cu sosirea lui Vladimir Putin, în 2000, la Kremlin, dedicându-se apoi institutului său pentru reforme economice şi dând conferinţe în întreaga lume.

În decembrie 2006, imediat după decesul la Londra a fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, asasinat cu ajutorul unei substanţe radioactive, Gaidar a spus că şi el a fost otrăvit, dar a exclus "orice complicitate a conducerii ruse".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite