Expert militar rus: Amplasarea elementelor de scut antirachetă în România este o ameninţare la adresa Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
.
.

Planurile SUA de a plasa în România componente ale scutului antirachetă reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii Rusiei, a declarat un analist militar rus.

În anunţul făcut de preşedinte Traian Băsescu de ieri privind decizia CSAT de a permite amplasarea de interceptori tereştri în România s-a precizat că acest lucru nu este o ameninţare la adresa Moscovei. Şi totuşi?

"Vorbim despre instalarea în România, până în 2015, a variantei terestre a sistemului care presupune folosirea rachetelor SM-3. Fără îndoială, arma este capabilă să reducă semnificativ capacitatea de intimidare a Rusiei", a declarat colonelul rus, în retrage, Igor Korotchenko, editor-şef al revistei 'Apărare naţională', citat de Ria Novosti.

Potrivit acestuia, rachetele  SM-3 ar putea intercepta rachetele balistice lansate de Moscova la puţin timp de la lansare şi pe traiectoria iniţială.

"Rusia trebuie să avertizeze România că, dacă elementele scutului antirachetă sunt plasate pe teritoriul său, ar putea deveni o ţintă de atac pentru sistemele de rachete ruseşti", a declarat Korotchenko.

Scutul antirachetă american presupunea, iniţial, amplasarea unor elemente în Cehia şi Polonia. Washingtonul a elaborat apoi un sistem mai flexibil care va fi dezvoltat în Europa Centrală până în 2015.

Vicepreşedintele american Joe Biden a vizitat în octombrie România, Polonia şi Cehia pentru a promova noul proiect de scut antirachetă al SUA.

Potrivit lui Korotchenko, cu nave armate cu rachete SM-3s în Marea Nordului, Marea Neagră şi Marea Mediterană şi cu baze mobile în Europa Centrală, Rusia va fi înconjurată de interceptori antirachetă până în 2015.

Ministrul rus de externe: SUA are de dat explicaţii în legătură cu amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România

 Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat că Rusia aşteaptă lămuriri de la SUA privind decizia de a instala în România interceptori tereşti ca parte a scutului antirachetă.

"Aşteptăm ca Statele Unite să ofere o explicaţie exhaustivă, luând în considerare faptul că regimul Mării Negre este reglementat de Convenţia de la Montreux", a spus Lavrov, citat de Ria Novosti.

Acesta a precizat că Moscova a plecat de la premiza existenţei unui acord "între cei doi preşedinţi (cel rus şi cel american, n.r) privind analizarea ameninţărilor comune, cu participarea Uniunii Europene".

"Când înţelegem că avem o abordare comună a posibilelor ameninţări, va fi posibil să spunem ce măsuri de răspuns pot fi luate", a spus Lavrov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite