Donald Tusk: Nu vă aşteptaţi la descoperiri senzaţionale după ancheta tragediei de la Smolensk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Varşovia nu are motive să creadă că Moscova obstrucţionează în vreun fel ancheta privind catastrofa aeriană de la 10 aprilie, a declarat miercuri premierul polonez, Donald Tusk, care a adăugat că nicio descoperire senzaţională nu va reieşi după ancheta accidentului de la Smolensk.

"Nu avem niciun motiv să credem că există de partea rusă tentative de orice fel de a umbri sau obstrucţiona ancheta privind cauzele catastrofei", a declarat el.

"Ruşii nu au ascuns nimic polonezilor şi aceştia au acces la toate elementele" anchetei, a adăugat el, în condiţiile în care o polemică se dezvoltă în presa poloneză cu privire la condiţiile în care se derulează ancheta.

De asemenea,  şeful Guvernului a mai spus că descoperiri majore sunt puţin probabile să apară după descifrarea conversaţiilor din cabina piloţilor din avionul prezidenţial polonez, care s-a prăbuşit recent lângă Smolensk în Rusia.

"Nu vă aşteptaţi la revelaţii senzaţionale care să vină de la descifrarea conversaţiilor din cabina piloţilor", înregistrate de una dintre cutiile negre ale avionului, precizând că nu a ascultat personal aceste înregistrări.

Întrebat cu privire la eventualitatea participării unor experţi internaţionali la anchetă, Tusk a răspuns că nu vede nici un "inconvenient". El a precizat că şeful comisiei poloneze de anchetă, ministrul de Interne, Jerzy Miller, "nu exclude o asemenea posibilitate".

Potrivit premierului, cooperarea între cele două ţări este reglementată de convenţia de la Chicago, semnată în 1944, conform căreia statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul este responsabil cu ancheta.

Presat de întrebări privind motivele pentru care Polonia nu a cerut, de exemplu, participarea anchetatorilor NATO, Tusk a avertizat să nu fie folosită o abordare "de război rece".

"Dacă de la începutul anchetei am fi intrat cu Rusia în relaţii de război rece, am fi putut, cu siguranţă, să avem satisfacţia că ne-am dovedit foarte fermi, dar nu am fi obţinut ceea ce contează pentru noi, adică explicaţia privind circumstanţele accidentului", a adăugat el.

Toţi cei 96 de ocupanţi ai avionului, printre care preşedintele polonez Lech Kaczynski şi soţia sa Maria, precum şi înalţi oficiali politici şi militari polonezi, au murit în momentul în care aparatul de zbor s-a prăbuşit, la 10 aprilie, în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei.

"Pot spune că, potrivit afirmaţiilor anchetatorilor care lucrează cu Rusia, oprirea instrumentelor de bord poate indica producerea catastrofei la 8.41 (9.41, ora României)", a precizat Tusk. "Este o oră foarte probabilă", dar nu a fost stabilită definitiv, a adăugat el, insistând asupra complexităţii anchetei, care exclude orice rezultat rapid.

Ora menţionată până în prezent era 8.56, ora Poloniei (9.56, ora României), aceasta fiind de fapt ora declanşării alarmei la aeroport.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite