Donald Tusk: "Documentele publicate de Rusia în cazul Katin sunt un semn bun, dar aştept faptele"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Donald Tusk a spus miercuri că declaraţiile preşedintelui rus Dimitri Medvedev despre noile documente cu privire la masacrul de la Katin reprezintă un "semn bun", dar a subliniat că "mai degrabă ar aştepta faptele".

Rusia îi va da Poloniei documente nepublicate despre Masacrul din pădurea Katin din 1940 cauzat de armata Uniunii Sovietice, a anunţat Medvedev miercuri la Copenhaga.

Cu câteva zile inainte, oficialii serviciilor de securitate din Rusia au spus că decoumentele sunt disponibile online, adăugând că acest lucru a fost ordonat în mod expres de Medvedev.

"Aceste cuvinte sunt un semn bun şi sunt primite la valoare lor nominală, dar mai degrabă prefer să aştept faptele în acest caz. Mai ales după dezastrul de la Smolensk, cuvintele nu mai sunt îndeajuns.", a declarat premierul Tusk.

Partidul  de guvernare din Polonia, Platforma Civică, a lăudat decizia Rusiei de a pune online dosarul Katin. Potrivit opoziţiei de dreapta, Lege şi Dreptate, relaţiile polono-ruse s-ar îmbunătăţi dacă Rusia ar deschide întreaga arhivă despre Katin.

În aprilie, anul acesta, s-au împlinit 70 de ani de la tragedia în care au murit peste 22.000 de polonezi în pădurea Katin, la 18 km distanţă de Smolensk, locul unei alte catastrofe. Pe 10 aprilie, avionul preşedintelui Lech Kaczynski s-a prăbuşit, toţi cei 96 de pasageri aflaţi la bord au murit, printre ei fiind soţia preşedintelui şi înalţi oficiali polonezi. Delegaţia se îndrepta spre oraşul din vestul Rusiei pentru a comemora tragedia de la Katin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite