Medvedev declară război alcoolului: interzice vânzarea de votcă şi coniac pe timpul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ivan cel Groaznic a consolidat activităţile de producţie, Mihail Gorbaciov a interzis-o şi Boris Elţîn umbla, în 1995, pe străzile din Washington, îmbrăcat în chiloţi, după ce a consumat prea multă votcă.

Acum, actualul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a interzis vânzarea de băuturi spirtoase pe timpul nopţii şi în primele ore ale dimineţii, mai exact, între orele 22.00 şi 10.00, în încercarea de a pune capăt obiceiului ruşilor de a bea peste măsură.

În medie, un rus bea un litru şi jumătate de alcool pur în fiecare lună, un obicei care ucide o jumătate de milion de oameni pe an şi este un factor major în declinul demografic. Medvedev a declarat război acestui fenomen încă de anul trecut, când s-a declarat şocat de nivelul "colosal" al consumului de alcool. El a solicitat guvernului să elaboreze măsuri care să descurajeze consumul excesiv, relatează The Guardian.

De atunci, Rusia a majorat accizele la bere, a ridicat preţul minim al unei sticle de votcă la 89 de ruble (circa 6 RON) şi a anunţat planurile de a reduce vânzările la chioşcuri. A mai fost emis un decret ce interzicea magazinelor din capitala rusă să vândă băuturi ce conţin peste 15% alcool între orele 23.00 şi 8.00, însă o scăpare a legii le permitea să vândă alcool 24 de ore pe zi dacă obţineau acordul oficialilor locali.

Oficialii consideră binevenită această lege, deşi ei sunt conştienţi că cei care sunt consumatori înrăiţi pot bea votcă pe timpul zilei, iar noaptea bere.

Cu toate acestea, cea mai bună măsură în combaterea alcoolismului s-a dovedit a fi limitarea numărului de puncte de vânzare a alcoolului, dar şi accizele mai mari.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite