Deputat polonez despre accidentul aviatic de lângă Smolensk: "Rusia a încercat să devieze zborul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artur Górski, deputat în cadrul Partidului Dreptate şi Justiţie din Polonia, formaţiunea fraţilor Lech şi Jaroslaw Kaczynski, acuză Rusia de accidentul aviatic de lângă Smolensk, într-un comentariu privind tragedia de lângă Katyn, publicat în ediţia de luni a cotidianului polonez Nasz Dziennik, titrează publicaţia britanică The Telegraph.

Sunt convins că ruşii ne mint, a declarat deputatul polonez Artur Górski, care a subliniat că Rusia este convinsă că pilotul Tu-154 al preşedinţiei poloneze este vinovat de accidentul aviatic în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa, relatează The Telegraph.

Rusia este responsabilă pentru acest dezastru de lângă Katyn, a afirmat politicianul polonez, care susţine că nu are încă destule dovezi pentru a demonstra acest lucru.

Situaţia creată înainte de aterizare a condus nemijlocit la tragedie, este de părere Górski.

Există două versiuni privind tragedia aviatică, iar fiecare din ele subliniază un posibil rol al Rusiei în eveniment, a subliniat oficialul polonez, care a adăugând că Moscova poartă responsabilitatea morală pentru această tragedie.

Prima versiune:

Una din aceste versiuni este că avionul a încercat să aterizeze de patru ori şi de fiecare dată ruşii nu şi-au dat acordul, direcţionând aeronava cu preşedintele Poloniei spre aeroportul din Minsk sau spre cel din Moscova, a reamintit deputatul.

Partea rusă a invocat diverse motive, puse la îndoială de către deputatul polonez: ba că ar fi ceaţă şi vizibilitate redusă, ba că sistemul de navigaţie de pe aerodrom ar fi defect şi că s-ar afla în reparaţii, ba că pista este prea scurtă pentru aterizare.

image

Exact cu o oră înainte de accident pe aerodromul Severnâi aterizase un avion cu ziarişti care urmau să participe la ceremoniile comemorative de la Katyn, reaminteşte acesta.

Procurorul general al Poloniei: Mai sunt victime printre rămăşiţele avionului

A doua versiune:

O a doua versiune care circulă în Polonia cu privire la accidentul aviatic în care au murit şefi ai armatei şi o parte a elitei politice poloneze, este legată de controlorii de zbor de pe aerodromul rusesc, care ar fi indicat echipajului avionului prezidenţial coordonate greşite, iar acesta nu a mai reuşit să redreseze avionul pentru a lua altitudine, agăţând copacii.

Mă tem că niciodată nu vom cunoaşte adevărul, a remarcat parlamentarul polonez, în opinia căruia ruşii au încercat, de fapt, să împiedice participarea lui Lech Kaczynski la ceremoniile solemne de sâmbătă de la Katyn, trimiţând avionul preşedintelui Poloniei spre un aeroport de rezervă, pentru ca rangul acestor acţiuni să nu umbrească festivitatea ce avusese loc cu câteva zile înainte la Katyn, la care au participat premierul rus Vladimir Putin şi cel polonez, Donald Tusk.

Este clar că preşedintele Kaczynski nu ar fi avut timp să ajungă la ceremoniile de sâmbătă de la Katyn de la Minsk şi mai ales de la Moscova. Atunci, aceste ceremonii nu ar fi avut niciun rang oficial şi nu ar fi anulat mesajul emis anterior de Rusia. Drept urmare, aceasta diversiune are o dimensiune politică, a apreciat oficialul polonez.

Pilotul avionului în care se afla Lech Kazcynski nu a fost presat să aterizeze

Ruşii au muşamalizat totul

Imediat după accident, difuzarea informaţiei a fost restricţionată, mai ales că acest lucru a fost uşor de făcut, întrucât tragedia aviatică s-a produs pe un aerodrom militar, susţine Górski, potrivit publicaţiei britanice.

image

Au încercat să preia informaţiile şi să deţină controlul asupra lor. Nimeni nu a fost lăsat să se apropie de rămăşiţele avionului, iar ziariştilor care aşteptau sosirea preşedintelui Poloniei le-au fost confiscate înregistrările audio, le-au fost şterse imaginile de pe camerele de filmat, iar telefoanele mobile din anumite reţele s-au oprit brusc.

Cel puţin aşa ni s-a spus nouă că s-a procedat. Această blocadă informaţională nu a fost una de nepătruns, dar toate informaţiile furnizate de la locul accidentului au fost filtrate de serviciile secrete ruse, pretinde deputatul polonez.

Concluzia experţilor ruşi: A fost o eroare de pilotaj/ Avionul nu avea probleme tehnice

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite