Publicaţia elveţiană care a denunţat infracţiunile rromilor îşi apără articolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzat de propagandă nazistă, săptămânalul care a scris despre rromi că "vin, fură şi pleacă" îşi apără articolele şi fotografiile.

Publicaţia de limbă germană "Die Weltwoche" şi-a apărat articolele şi poza de pe prima pagină care arată un copil de rrom îndreptând pistolul spre cameră. După apariţia numărului în cauză, o asociaţie de apărare a rromilor s-a plâns că ce a făcut "Die Weltwoche" seamănă cu propaganda nazistă.
Săptămânalul a folosit imaginea cu copilul pentru a ilustra un articol în care se aducea în discuţie folosirea copiilor pentru a comite jafuri şi furturi din buzunare. Chiar dacă a fost aspru criticat de asociaţiile de apărare a rromilor şi mai multe procese au fost intentate de persoane din Elveţia, Germania şi Austria, conducerea publicaţiei susţine că fotografia de pe prima pagină era jsutificată şi că ea sublinia creşterea "turismului infracţional" în Elveţia, scrie "Daily Mail". Asociaţiile de apărare a rromilor au acuzat revista că stârneşte prejudecăţi rasiale în privinţa minorităţilor etnice ale Europei.

Fotografia, un simbol

Într-un mesaj filmat publicat pe site, redactorul-şef adjunct Philipp Gut, care a fost co-autor al articolului, a insistat că "turismul infracţional" e comis de bandele de rromi din Europa de Est. "E o problemă actuală şi gravă", spune Gut, care a adăugat că e conştient de controversa pe care a stârnit-o în special fotografia de pe prima pagină. Fotografia cu copilul lor este un "simbol al faptului că romii îşi exploatează copiii în scopuri infracţionale", a declarat el pentru "Sonntags Zeitung". Articolul era titrat "Vin, fură şi pleacă". Fotografia este cea a unui copil rrom din Kosovo, făcută de fotograful italian Livio Mancini în 2008. Copiii de etnie rromă pe care îi fotografia căutau prin gunoaie, iar unul dintre copii a fost surprins de ochiul aparatului foto jucându-se cu o armă de jucărie.
Fotografia a provocat controverse în special în Germania, unde jumătate de milion de ţigani au murit în lagărele de concentrare. Comisia federală elveţiană împotriva rasismului a declarat la începutul săptămânii că va investiga dacă articolul din "Die Weltwoche" este ofensator.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite