Rompuy condamnă, pe Twitter, valul de populism din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliul European, Herman Van Rompuy, a condamnat creşterea în popularitate a mişcărilor extremiste şi populiste, apreciind că acestea reprezintă o ameninţare pentru libera circulaţie a persoanelor în cadrul Uniunii Europene.

"Mişcările naţionaliste şi populiste sunt tot mai puternice. Multe dintre ele dau vina pe Bruxelles pentru veştile rele. Poate fi un singur răspuns: să spunem adevărul", a explicat Rompuy pe Twitter.

"În mod regretabil, vântul populismului afectează realizări cheie ale integrării europene: libera circulaţie a persoanelor în cadrul UE", a mai scris Rompuy pe Twitter, în timpul vizitei în România. Adresându-se politicienilor români, Van Rompuy a declarat că apreciază paşii importanţi făcuţi de autorităţile locale pentru a ajuta la intrarea ţării în Schengen. "Asta dă asigurări că România devine un punct de intrare sigur în cadrul zonei Schengen".

"Îmi dau seama că securitatea graniţelor necesită investiţii şi mijloace substanţiale, care nu pot fi allocate uşor în vremuri dificile pentru buget", a mai spus şeful Consiliului. Preşedintele român i-a mulţumit lui Rompuy pentru că a instat ca UE să adopte o decizie în privinţa intrării României în Schengen, în luna septembrie. Mâine însă se vor reuni la Bruxelles miniştrii de Interne din UE pentru a decide dacă lasă statelor membre mai multe atribuţii în ceea ce priveşte reluarea controalelor la graniţe în cadrul Schengen. E de aşteptat ca Franţa să aibă o poziţie extrem de dură, în contextul în care preşedintele-candidat Nicolas Sarkozy încearcă să obţină voturile extremei drepte pentru cel de-al doilea tur al prezidenţialelor, de pe 6 mai.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite