Mitt Romney câştigă alegerile primare din New Hampshire. După South Carolina, cursa republicană este ca şi câştigată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitt Romney, văzut de presa europeană drept candidatul "moderat" din tabăra republicană, a câştigat marţi alegerile primare din New Hampshire, consolidându-şi statutul de favorit la obţinerea învestiturii republicane în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.Atacurile dure lansate de ceilalţi candidaţi republicani nu au avut efect.

Dacă primul tur al primarelor, cel din Iowa, l-a câştigat cu doar opt voturi în plus faţă de următorul clasat, votul din New Hampshire a fost mult mai clar, scrie "New York Times". A obţinut 95.669 de voturi (39,4%) faţă de Ron Paul, clasat pe locul al doilea cu 55.455 (22,8%). Romney şi-a proclamat victoria la mai puţin de 30 de minute după închiderea urnelor. Apoi, a cerut republicanilor să se unească în spatele său şi să nu se lase divizaţi într-o ţară "deja dezbinată" de preşedintele Barack Obama.

Romney, fost om de afaceri multimilionar şi fost guvernator al statului Massachusetts l-a devansat atât pe decanul cursei republicane, Ron Paul, cât şi pe Jon Huntsman, fost ambasador al lui Barack Obama în China (16,8%), care mizase totul pe votul din New Hampshire. Romney, în vârstă de 64 de ani, a câştigat deja, cu o săptămână în urmă, primul scrutin republican organizat în Iowa (centru), cot la cot cu ultraconservatorul creştin Rick Santorum.

Romney rămâne favorit şi pentru cursa din South Carolina, viitorul stat în care vor avea loc alegeri primare pe 21 ianuarie În acest stat se va confrunta cu anumite dificultăţi în acest stat din sud-est, în care religia este considerată importantă. Dacă reuşeşte să învingă pentru a treia oară consecutiv şi în acest stat, este puţin probabil să nu obţină învestitura republicană.
Romney a reuşit să convingă în ciuda atacurilor dure lansate împotriva sa, în ultimele zile, pentru rolul pe care l-a jucat la conducerea fondurilor de investiţii Bain Capital, care l-au transformat într-un multimilionar. Adversarii săi îl acuză că a restructurat întreprinderi, concediind angajaţii în forţă, după care a vândut activele societăţilor respective. Acuzaţiile au venit în special din partea lui Newt Gingrich, dar nu au părut să îl ajute pe acesta din urmă, care a obţinut doar 9,4% dintre voturi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite