Românii care cerșesc în Spania trăiesc în colibe, iar şefii lor se plimbă în Mercedes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În general, femeile cu copii sunt trimise la cerşit de "şefii" reţelei. Foto: elnenenomecome.com
În general, femeile cu copii sunt trimise la cerşit de "şefii" reţelei. Foto: elnenenomecome.com

În Palma de Mallorca cerşetorii români sunt duşi la "muncă", dimineaţa, cu un Mercedes Vito negru, cu geamuri fumurii. Sunt distribuiţi prin toate centrele comerciale din oraş, la porţile bisericilor şi la intrarea în supermarketuri. La finalul zilei, rămân şi fără banii câştigaţi şi trebuie să plece şi pe jos spre casă.

Nu sunt persoane care au pierdut totul şi se văd obligate să cerşească. Sunt sclavii unei reţele organizate de români, care se întinde prin toate centrele comerciale din Palma (Mallorca), pentru a exploata complexul pe care mulţi îl au, de "obligaţie" în a-i ajuta pe săraci. Reţeaua, însă, se alege cu banii strânşi de cerşetori. O afacere de mii de euro, scrie El Mundo, care a realizat un reportaj în Baleare, pe insula Mallorca, despre o reţea organizată de cerşetorie.

Cerşetorii trăiesc în colibe, şefii lor se plimbă în Mercedes

Ziua începe la orele 9.00-10.00 dimineaţa. Poliţia caută o maşină Mercedes Benz Vito de culoare neagră, care îi transportă şi îi împarte pe cei care vor petrece ziua cerşind prin centrele comerciale, pe axa cuprinsă între Plaza de Espana şi Jaume III. În mod normal, cele care se dedică cerşetoriei sunt femeile. În Jaume III, dubiţa a lăsat două femei, ce par mamă şi fiică. Una rămânea la intrare, cealaltă urca un etaj în mall, împărţindu-şi astfel, zonele de activitate.

Mai mulţi martori au confirmat prezenţa de mai multă vreme şi cu punctualitate, a cerşetoarelor. Au vechime de cel puţin două săptămâni. De la o vreme, însă, apar tot mai rar. De când Poliţia a arestat o femeie româncă, pentru exploatarea fiicei sale în acelaşi centru comercial. Minora cerşea, iar mama o supraveghea de la distanţă. Din când în când venea şi îi lua banii şi îi punea la păstrare.

Afacerea românilor aduce mii de euro zilnic. Totuşi, cei care cerşesc se aleg cu foarte puţin din aceste sume. Poliţia, după ce i-a identificat de zeci de ori, ştie că aceştia provin din tabere ilegale, de la marginea oraşelor. Cei care cerşesc trăiesc în colibe. Cei care îi organizează - care îi distribuie, îi supraveghează şi le iau banii - se plimbă cu Mercedes cu geamuri fumurii.

Citește întregul reportaj pe adevarul.es

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite