„Nu mai vin acasă, nu am destui bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de români nu mai pot ajunge anul acesta în ţară de Crăciun, din cauza recesiunii economice care a afectat Peninsula Iberică. Criza economică a trimis în şomaj peste 100.000 de români în Spania. Cei mai mulţi dintre ei vor petrece sărbătorile de iarnă departe de familiile din România.

Cosmin Şerban (29 de ani), originar din Alba Iulia, locuieşte de cinci ani în Madrid. În ultimii patru ani a petrecut sărbătorile în România, alături de familie.

„Este primul Crăciun departe de ţară. Lucrez pe cont propriu, ca zugrav şi am avut doar două lucrări anul acesta”, spune Cosmin.

În aceeaşi situaţie sunt şi colegii săi de apartament, Laurenţiu şi Simona Bică, de 38, respectiv 34 de ani, din Câmpina. Laurenţiu lucrează într-o firmă de construcţii, iar Simona este bucătăreasă.

„Deşi avem aceleaşi salarii ca anul trecut, chiria şi preţurile produselor alimentare au crescut. Nu mai reuşim să strângem bani. Spre deosebire de ultimii doi ani, o să rămânem de sărbători în Madrid.

S-a anunţat că anul viitor criza economică va continua şi vrem să fim prudenţi şi să reducem cheltuielile la maximum”, ne-a spus Simona.

Mult mai multe colete

Deşi vor petrece sărbătorile departe de familie, românii nu uită să trimită cadouri celor dragi din România. Cele mai avantajate sunt firmele de coletărie.

„Doar luna aceasta am transportat în România peste 28 de tone de pachete. Merită efortul, am scos bani buni, chiar dacă am coborât preţul de la 2 euro la doar un euro pe kilogram”, spune Marius, 38 de ani, patronul unei firme de transport din Castellon.

„Românii din Spania trimit în preajma sărbătorilor foarte multe dulciuri, cafea şi băuturi alcoolice care sunt mult mai scumpe în ţară. Cei din România le trimit carne afumată, cârnaţi, caşcaval şi ţuică”, adaugă Marius.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite