16 români ucişi în trenurile groazei. Șase ani de la "Joia Însângerată"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipele de intervenţie s-au luptat ore în şir să scoată cadavrele dintre fiarele contorsionate
Echipele de intervenţie s-au luptat ore în şir să scoată cadavrele dintre fiarele contorsionate

La 11 martie 2004, zece dispozitive explozive au fost detonate în patru trenuri care plecau din şi spre Madrid. Dupa Spania, România a fost ţara cu cele mai multe victime: 16 morţi şi peste 200 de răniţi. 

Citeşte şi: Atentatele din Madrid au distrus o familie din Buzău

La 11 martie 2004, cu trei zile înainte de alegerile generale din Spania, zece bombe, amplasate în patru trenuri personale din Madrid, au fost detonate într-un interval de aproximativ două minute. Deflagraţiile au cauzat decesul a 191 de oameni. Alte 2.062 de persoane au fost rănite, dintre care 250 de victime au transportate în stare foarte gravă.

Masacrul a avut loc, deloc întâmplător, în intervalul orar 7.00- 9.00, când gările din Madrid sunt foarte aglomerate. Cei mai mulţi pasageri erau navetişti care călătoreau către Guadalajara, Alcala de Henares şi în suburbiile din capitala Spaniei. Majoritatea pasagerilor erau muncitori şi studenţi. Printre aceştia, sute de români.

Sute de români se aflau în vagoane

La ora producerii exploziilor, aproximativ 7.39, ora locală, vagoanele erau pline de navetişti. Dupa Spania, România a fost ţara cu cele mai multe victime: 16 morţi şi peste 200 de răniţi.

Atentatele au fost, în final, atribuite unei celule teroriste care avea legături cu gruparea al-Qaeda. Data de 11 martie a fost stabilită de către Uniunea Europeană ca zi a luptei împotriva terorismului.

Anul trecut, la Ambasada României de la Madrid, a fost dezvelită o inscripţie comemorativă dedicată celor 16 compatrioţi morţi în urma atentatelor.

Vezi aici VIDEO și GALERIE FOTO


Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite