Reţetă ţigănească de supravieţuire la Madrid: "Nu-mi dai, îmi iau!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"El Gallinero", "coteţul" ţiganilor de la periferia Madridului
"El Gallinero", "coteţul" ţiganilor de la periferia Madridului

Ţiganii români din "El Gallinero", trăiesc între şobolani şi dorm în colibe de tablă şi carton, la 12 kilometri de centrul Madridului, dar în ţară au vile şi maşini de lux. "Cum ieşiţi de pe M50 pe A3, o să vedeţi ieşirea. Scrie mare: Valdemingomez. De fapt, mai bine ţineţi-vă după camioanele de gunoi. La ora asta încep să meargă spre groapa de gunoi", ne-a spus un gunoier, în Vallecas, ultimul cartier din Madrid.

Dincolo de Vallecas şi de râul Manzanares, care-l mărgineşte la sud, se întinde Cañada Real Galiana, cea mai rău famată zonă din Comunitatea Madrid. O "cañada real" înseamnă drumuri de ţară, destinate în mod tradiţional trecerii turmelor de vite, în drumul lor dintr-o zonă în alta a Spaniei, păstrate şi în zi de astăzi pentru transhumanţă şi pe care, prin lege, este interzisă orice altă activite.

Porţiunea din sudul Madridului face parte dintr-un traseu mai lung, care începe din La Rioja şi se întinde până în Ciudad Real, în Castilla La Mancha. A fost protejată, prin decret regal, de agricultori (aflaţi în competiţie cu fermierii) până în secolul XX, când a trebuit să fie "protejată" de constructori. Dar tocmai acest statut special al "Cañadei Regale" a transformat-o în focarul de infracţionalitate şi insalubritate care este azi.

Aşezările ilegale au început să apară în zonă încă din anii '60 ai secolului trecut, fiind încă de atunci "casă" pentru săracii Spaniei, veniţi în căutarea unei vieţi mai bune la Madrid. Treptat, spaniolii venetici au cedat locul ţiganilor spanioli şi, ulterior, ţiganilor români.

Citeşte pe adevarul.es câţi bani învârt ţiganii români din taberele ilegale

Acum, Cañada Real adăposteşte pe o porţiune lungă de 15 kilometri mai multe tabere de ţigani, groapa de gunoi a Madridului, plus refugiul "yonquis"-ilor spanioli (yonqui e numele dependenţilor de heroină, folosit uneori, cu sens mai larg, asupra tuturor persoanelor dependente de droguri, aflate la marginea excluderii sociale, din englezul "Junkie"). Printre aceste tabere de ţigani, este şi una a ţiganilor români, "El Gallinero", aşezare ce adăposteşte aproximativ 400 suflete, femei, bărbaţi şi copii.

Află cum e viaţa în El Gallinero şi de ce nu mai suportă aceştia jurnaliştii

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite