"Mi-am luat diploma de stewardesă în Spania"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iliana Tomoioagă poate ajunge la un salariu de pâna la 7.000 de euro
Iliana Tomoioagă poate ajunge la un salariu de pâna la 7.000 de euro

Diversitatea, viaţa trăită la înălţime şi salariul bun au atras-o pe Iliana Tomoioagă spre o carieră care a fascinat-o de mică. Tânăra este singura româncă din promoţia 2009 de însoţitori de zbor de la Academia Interworld Spania.

După ce a absolvit liceul, Iliana Tomoioagă (23 de ani), din Vişeul de Sus, judeţul Maramureş, a vrut să se înscrie la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă din Bucureşti, pentru specialitatea însoţitor de bord.

„La bacalaureat am medie mare, am trecut testul medical fără probleme, vorbesc fluent engleză, spaniolă şi italiană, dar costurile specializării în ţară depăşesc 2.000 de euro, bani pe care nu am fi avut cum să-i economisim nici eu şi nici familia mea", povesteşte Iliana.

Acum trei ani, fata a ales Spania ca să poată munci şi să-şi plătească singură cursurile Academiei Interworld, din Zaragoza, despre care auzise de la o prietenă stabilită în Peninsulă.

„M-am angajat ca barman şi, dintr-un salariu de 1.100 de euro, am putut să pun deoparte cei 4.000 de euro ceruţi pentru taxe pe parcursul anilor de şcolarizare. La absolvirea cursurilor,, toamna trecută, am obţinut diploma de însoţitor de bord, pe baza căreia pot lucra în orice stat din Europa", spune Iliana.

Fără repartiţie

Până anul trecut, după cursurile de legislaţie aeronautică, siguranţa pasagerilor, psihologie şi prim-ajutor în situaţii de urgenţă, studenţii aveau o perioadă de practică. În această etapă se făcea selecţia pentru marile companii, iar studenţii aveau un loc de muncă asigurat după absolvire.

„Din cauza crizei, promoţia mea nu a mai beneficiat de această şansă. Ni s-a spus că trebuie să ne găsim singuri de lucru", spune Iliana.

„În trei ani de eforturi susţinute, mi-am văzut familia o singură dată. Sunt hotărâtă să nu merg în România până când nu reuşesc să obţin un contract de angajare. Cea mai mare dorinţă ar fi să pot lucra pentru o companie de zbor din ţara mea, chiar dacă salariile sunt cele mai mici din Europa", mărturiseşte Iliana.

Vezi pe adevarul.es ce salariu poate câştiga Iliana Tomoioagă în Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite