"Acum şase ani, spaniolii se întrebau dacă românii au avut vreodată televizor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gelu Vlasin este responsabilul de imagine şi comunicare al FEDROM (Federaţia Asociaţiilor de Români în Spania). FEDROM, principala punte de legătură între comunitatea românească şi

Gelu Vlasin este responsabilul de imagine şi comunicare al FEDROM (Federaţia Asociaţiilor de Români în Spania). FEDROM, principala punte de legătură între comunitatea românească şi autorităţile spaniole, susţine o intensă campanie de promovare a culturii româneşti peste hotare.

Adevărul: De câţi ani sunteţi în Spania?

Gelu Vlasin: Am venit în Spania acum şase ani, timp în care am parcurs toate etapele posibile prin care trece un român plecat în străinătate: de la "sin papeles"(fără acte) pe terenurile agricole din Castilla la Mancha până la "obrero"(muncitor necalificat) într-o fabrică de paleţi, de la "telemarketing" până la responsabil de proiect pentru investiţii strategice.

Ce schimbări s-au produs de atunci şi până în prezent în comunitatea românească?

Acum şase ani, comunitatea românească din Spania era destul de mică şi nesemnificativă din punct de vedere al relaţionării cu oficialităţile spaniole. Existau doar câteva asociaţii româneşti, majoritatea fără nici un fel de resurse sau finanţări. Nu existau medii de comunicare, bisericile româneşti erau inexistente, iar acum avem ziare naţionale, o revistă şi câteva posturi de radio la nivel local. La început, românii din Spania reuşeau cu dificultate să supravieţuiască; în prezent, trimit miliarde de euro în România.

Aţi observat vreo schimbare a modului în care sunt văzuţi românii în Spania?

Românii erau cunoscuţi ca un popor din lumea a treia şi mulţi spanioli se întrebau dacă am avut vreodată un televizor sau dacă ştim să folosim aparate electrocasnice. Astăzi, românii sunt cea mai apreciată comunitate de străini din Spania, iar întreprinzătorii spanioli caută cu disperare să-i angajeze pentru că sunt harnici, inteligenţi, perseverenţi şi au multă iniţiativă. Numai anul acesta, peste 40.000 de români din Spania şi-au deschis o afacere pe cont propriu.

Ce schimbări credeţi că a adus comunităţii romăneşti din Spania intrarea României în Uniunea Europeană?

A schimbat, în primul rând, modul în care percep spaniolii comunitatea românească din Spania şi siguranţa românilor că pot să circule fără nici un fel de restricţii în Uniunea Europeană. Din păcate, mai avem de aşteptat până în 2009 pentru a beneficia de dreptul de a munci, fără restricţii, în Spania.

Cum vi se pare politica externă pe care o duce România?

La capitolul politică externă, cred că România, prin Guvernul Tăriceanu şi prin celelalte instituţii politice ale statului, a reuşit să realizeze (fără prea mare tam-tam publicitar) ceea ce un guvern inteligent trebuie să aibă în vedere: aderarea României la Uniunea Europeană, poziţionarea României ca partener de încredere în relaţionarea cu importanţi jucători economici şi politici la nivel european, atragerea de investitori strategici. Singura chestiune pe care aş vrea să o reproşez oficialităţilor române este cu privire la relaţia stabilită cu românii din afara graniţelor, cu acele persoane care aduc o importantă contribuţie la dezvoltarea economică a României. Cred că ar fi trebuit să li se acorde o mult mai mare atenţie şi, mai ales, mai mult sprijin.

A avut vreo influenţă recenta vizită a preşedintelui Traian Băsescu asupra comunităţii româneşti din Spania?

Vizita preşedintelui Băsescu în Spania n-aş putea spune că a schimbat ceva, în afară de acea imagine care se creează când orice preşedinte de stat face o vizită într-o ţară în care numărul conaţionalilor săi este mare. De fiecare dată, planează o vizibilă suspiciune de influenţare electorală. Dar sunt necesare astfel de vizite de stat - am afirmat-o şi cu ocazia vizitelor pe care premierul Tăriceanu le-a făcut la Barcelona şi Madrid - pentru că aduc încredere comunităţii româneşti din Spania şi certitudinea că n-a fost abandonată definitiv.

Care sunt relaţiile de colaborare dintre FEDROM şi autorităţile spaniole?

FEDROM a reuşit, în doar 3 ani de existenţă, să menţină relaţii foarte bune cu autorităţile spaniole. Am avut nenumărate întâlniri la nivel înalt, atât cu oficialităţile locale, cât şi cu cele regionale sau naţionale. FEDROM face parte din Forumul Statal pentru Integrarea Imigraţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite