Un spaniol a identificat genele care propagã la creier cancerul de sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descoperirea lui Joan Massague deschide o cale pentru a produce tratamente care sã stopeze dezvoltarea metastazei (apariţie a unui focar patologic nou în altă parte a organismului).

„Pentru ca metastaza sã aparã, o celulã cancerigenã realizeazã o cãlãtorie lungã şi periculoasã în nişte condiţii precise pentru ca ultima sa misiune, aceea de a forma o tumoare nouã într-un organ diferit, sã dea rezultate bune”, a declarat Joan Massague pentru ziarul „El Pais”.

Spaniolul -director al programului de geneticã a cancerului al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York- este cel care a identificat ruta ce permite extinderea cancerului de sân la creier. „Responsabilele sunt trei gene care joacã rolul de mediator între prima tumoare şi a doua”, a adãugat Massague.

Metastaza cancerului de sân -la creier se produce, în mod normal, la câţiva ani dupã extirparea tumorii. Acest fapt aratã cã celulele cancerigene eliberate nu au funcţiile necesare pentru a trece de reţeaua de capilare care constituie bariera encefalicã. Pentru formarea unei metastaze la creier celulele cancerigene sunt „ajutate” de o enzimã activã în ţesutul cerebral care produce o reacţie chimicã.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite