Ajutor de şomaj pentru autonomii români din Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care lucrează ca persoane fizice autorizate (PFA) ar putea primi indemnizaţii de şomaj.

O lege aprobată recent de Consiliul de Miniştri spaniol prevede că muncitorii autonomi, echivalentul celor care au regimul de PFA în România, vor contribui la fondul de şomaj.

CIteşte şi:
17 căi prin care imigranţii scot bani din Spania
„Am trimis acasă un pachet de 500 de euro“
Românii din Spania au trimis în ţară aproape 400 de milioane de euro

Potrivit proiectului de lege, muncitorii care au statutul de autonomi pot primi, dacă rămân fără activitate, ajutor de şomaj pe o perioadă cuprinsă între două şi şase luni.

Singura condiţie impusă este ca, în ultimele 12 luni, oamenii să-şi fi plătit şi asigurarea de accidente de muncă şi de boli profesionale, opţională până acum. Suma minimă pe care o pot încasa lunar este de 583,38 de euro, iar cea maximă ajunge la 1.383,9 euro. Perioada de plată a ajutorului de şomaj depinde de durata contribuţiei la serviciile sociale.

„Dacă ştiam, plăteam asigurarea de accidente"

Acest proiect de lege a fost primit cu multă încredere de muncitorii români autonomi din Spania. „Într-adevăr, este o veste bună pentru noi", spune Alin Dicu (36 de ani), originar din Slatina, stabilit de cinci ani la Madrid.

Deşi lucrează ca autonom de 14 luni, Alin Dicu nu va beneficia încă de ajutorul de şomaj, deoarece nu şi-a plătit asigurarea de accidente de muncă pentru că nu era obligatorie.

„Trebuia să plătesc cu vreo 70 sau 80 de euro mai mult pe lună. Auzisem că se va da legea, dar nu ştiam ce condiţii urmează să se pună. Dacă ştiam, îmi plăteam şi asigurarea de accidente", spune Alin.

Află când vor primi ajutorul de şomaj primii autonomi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite