La şcoală printre străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

75.600 de elevi români din Spania au început ieri cursurile alături de colegii lor spanioli Mulţi dintre elevii români, pe lângă emoţiile inerente primei zile de şcoală, le-au avut

75.600 de elevi români din Spania au început ieri cursurile alături de colegii lor spanioli

Mulţi dintre elevii români, pe lângă emoţiile inerente primei zile de şcoală, le-au avut şi pe cele legate de faptul că trebuie să se integreze printre spanioli.

Alessia Gabriela Cornea are aproape patru ani şi a intrat în acest an la cursurile şcolii pregătitoare San Lucas, din Villanueva del Pardillo (Madrid).

Toţi copiii cu vârstele cuprinse între trei şi şase ani trec obligatoriu prin această fază pregătitoare înainte de a începe cursurile ciclului primar.

Se acomodează greu

"La început nu cred că o să îi placă, pentru că se acomodează mai greu", susţine mama sa, Mihaela Cornea (30 de ani), în drumul spre şcoală. Ea este convinsă că după perioada de acomodare, Alessiei îi va plăcea la şcoală. "Este fascinată de dans şi desen", susţine mămica.

Cu scâncete şi rugăminţi către mama sa, Alessia, mare admiratoare a artistei române Cleopatra Stratan, o vedetă cam de vârsta ei, a ajuns la şcoală. Era speriată. Nu cunoştea pe nimeni şi aproape toţi copiii plângeau. Profesoara spaniolă a surprins-o şi a asemuit-o imediat cu cântăreaţa ei preferată, Cleopatra Stratan.

În primele zile, Alessia va sta la şcoală doar câte o oră. Orarul va creşte treptat, urmând ca din octombrie să fie de şapte ore, dintre care două sunt alocate mesei. După încheierea cursurilor, va fi înscrisă la diverse activităţi de recreere, programul zilnic al fetei întinzându-se până la 10 ore. Prima oră s-a încheiat cu bine. "Îmi place la şcoală. Sunt mulţi copii cu care mă joc", spune micuţa, după care îi promite mamei sale că a doua zi nu va mai plânge.

Din clasa a III-a într-a V-a

Pentru Mălina Daniela Buhnilă, prima zi de şcoală într-o instituţie de învăţământ catalan a reprezentat un salt de două clase. Fetiţa a absolvit clasa a III-a în România, iar la şcoala Pau Delclos din Tarragona, unde îşi va continua studiile începând cu acest an şcolar, este în clasa a V-a.

Chiar dacă colegii sunt mai mari decât Mălina, românca este încrezătoare în forţele proprii şi nu se lasă intimidată.

"Cel mai greu este că materiile se fac în altă limbă, catalană, dar mă voi obişnui. Îmi lipsesc colegii şi prietenii din România. Noua mea colegă de bancă e din Columbia şi ne-am înţeles bine în prima zi", dezvăluie şcolăriţa. Dănuţ Dara (7 ani) din Hunedoara este unul dintre cei trei boboci români de la colegiul "Andres Manjon" din Zaragoza.

"Am mai plâns că nu mă înteleg cu copiii, dar se joacă cu mine, am chiar şi doi prieteni. Încă nu ştiu dacă îmi place sau nu în Spania, dar la şcoală sunt copii şi e bine", îşi povesteşte acesta impresiile. Din fericire, la "Andres Manjon" va avea alături şi alţi copii români mai mari.

Bani suplimentari pentru sport

David Tănase (12 ani) din Târgovişte este de trei ani elev la colegiul "Andres Manjon" din Zaragoza şi începe de anul acesta cursuri suplimentare de fotbal şi atletism.

"De anul acesta, pe lângă cheltuiala obişnuită de 150 de euro, haine şi rechizite conform programei, voi plăti cu 70 de euro mai mult orele de sport pentru un program de atletism şi fotbal şi alţi 30 de euro pentru cursuri de limba engleză. Fiul meu este un mare admirator al fotbaliştilor spanioli, dar învaţă cu plăcere limba engleză", explică mama lui David, Aurelia Tănase. (Carmen Kulcsar)

Încă nu ştiu dacă îmi place sau nu în Spania, dar la şcoală sunt copii şi e bine
Dănuţ Dara, 7 ani, elev în Spania

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite