86% din populaţia Spaniei îşi poate face programare la medic prin Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii pot avea acces la datele pacienţilor
Medicii pot avea acces la datele pacienţilor

Cetăţenii pot accede la datele la personale privind starea lor de sănătate şi pot limita accesul la ele astfel încât personalul medical dintr-o altă comunitate să nu le poată vedea.

Internetul are un rol foarte important în viaţa populaţiei din Spania. Atât de important încât, majoritatea cetăţenilor acestei ţări (86%) îşi poate face programarea la medic prin intermediul paginilor web, anunţă agenţia de presă "Europa Press".

Sistemul a fost introdus în urmă cu mai bine de 10 ani, când serviciile sanitare din 17 comunităţi autonome s-au legat la o bază de date, care conţinea înregistrările clinice digitale ale pacienţilor şi prescripţiile medicale în format electronic.

În momentul de faţă, 97% din medicii de asistenţă medicală primară au acces la înregistrările clinice ale pacienţilor lor într-un format digital. Pentru realizarea acestui sistem, Ministerul Sănătăţii a creat un nod central de transmitere de date în zece comunităţi autonome: Andalucía, Insulele Baleare, Cantabria, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Catalunya, Comunitatea Valenciană, Extremadura, La Rioja şi Murcia.

Prin intermediul acestui serviciu, cetăţenii pot accede la datele personale privind sănătatea, pot vedea cine are acces la aceste informaţii şi pot selecţiona anumite date la care nu vor să aibă acces personalul medical dintr-o altă comunitate. De partea cealaltă, medicii pot accede la aceste date, doar în interes profesional. Ei vor trebui să-şi creeze un cont, urmând să intre în posesia informaţiilor printr-o parolă.

Fără îndoială procesul este costisitor şi necesită mai mult timp până când va funcţiona la parametri doriţi. În momentul de faţă, 70% din spitalele şi centrele medicale de specialitate sunt conectate la reţele de Internet cu o viteză superioară a 6 Mb pe secundă, însă doar 20% din spitalele publice şi 20% din medici au acces la înregistrările clinice în format digital.

În ceea ce priveşte reţeta electronică, se doreşte ca prescripţiile medicului să fie înregistrate într-un sistem de date, la care să aibă acces orice farmacie din ţară. Pentru moment, sistemul a fost introdus doar în trei comunităţi autonome (Extremadura, Andalucía şi Insulele Baleare).

Conform Ministerului Sănătăţii, Spania este unul dintre liderii mondiali în ceea ce priveşte cele două servicii.

Vezi pe adevarul.es cine întrece Spania la acest capitol.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite