La cireşe: salariul românilor, la jumătate faţă de anul 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La cireşe: salariul românilor,  la jumătate faţă de anul 2008
La cireşe: salariul românilor, la jumătate faţă de anul 2008

Veniturile conaţionalilor care merg la cules de fructe şi legume au scăzut de la 1.600 la 800 de euro.  La începutul acestui an, guvernul spaniol a sistat subvenţiile agricultorilor, măsură care i-a afectat şi pe muncitorii români.

Ani la rând, mii de români luau drumul Spaniei la începutul verii, pentru a lucra în agricultură, pe bani frumoşi. În ultimul an însă, situaţia s-a înrăutăţit: se câştigă mai puţin, iar recoltele sunt din ce în ce mai slabe.

Ionuţ Varga (20 de ani), din Cluj, vine de trei ani în Spania, în timpul campaniei agricole, pentru a lucra la cules de fructe sau de legume. Anul acesta, el culege cireşe într-un sat de lângă Zaragoza, Aragon.

„În anii trecuţi reuşeam, în perioada vacanţei de vară, să câştig aproximativ 2.000 de euro, bani cu care puteam să plătesc taxele şcolare, dar puteam să mă şi întreţin pe parcursul unui an de studiu”, povesteşte  Ionuţ. Anul 2009 a adus modificări în legislaţia spaniolă, iar statul nu mai subvenţionează producţia agricolă ca în anii precedenţi.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană a impus noi norme ecologice legate de culturile de fructe şi de legume. Recent, a fost interzisă folosirea unor substanţe care dublau volumul fructelor şi care scurtau timpul de coacere.

„Legea asta mi-a tăiat din salariu şi din timpul de lucru. Spaniolii nu mai culeg acum două recolte pe an, pentru că fructele se coc mai greu”, spune Ionuţ Varga. 

Se lucrează zece ore pe zi

„Împreună cu alţi trei români, fac naveta zilnic, din sat până la livadă. Pentru cei câţiva kilometri, plătim 3 euro pe zi”, povesteşte Ionuţ.

Programul de muncă începe la ora 8.00 şi se termină la 20.00, cu o pauză la prânz. Opt din cele 10 ore, cât durează ziua de lucru, sunt plătite fiecare cu câte 3 euro.

Restul de două ore, considerate suplimentare, se plătesc cu câte 5 euro.  În aceste condiţii, o lună de muncă poate aduce un câştig de aproximativ 800 de euro în condiţiile în care nu se lucrează zilnic. „Nu am lucrat niciodată 30 de zile la rând, din cauza vremii. Când plouă, iar în Aragon plouă des, aşteptăm câteva zile să se usuce terenul”, spune Ionuţ.

El se va considera norocos dacă anul acesta, până la finalul recoltei, va reuşi să pună deoparte 500 de euro. Din salariul pe care îl primeşte la cules de cireşe, Ionuţ trebuie să se şi întreţină. Până anul trecut, înainte de schimbarea legislaţiei, tânărul câştiga aproape 1.600 de euro pe lună.

Preţuri piperate

Chiar dacă zona Aragonului este considerată „patria cireşelor spaniole”, fructele au preţuri destul de piperate în magazine. Înainte de vânzare, cireşele sunt sortate pe categorii, în funcţie de mărime şi de prospeţime.

Un kilogram de cireşe din categoria de lux costă 4 euro, iar un kilogram de cireşe categoria întâi costă 2,5 euro. Un preţ mai accesibil, de 1,5 euro pe kilogram, îl obţin clienţii care cumpără o lădiţă de cel puţin 5 kilograme.   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite