100.000 de români trăiesc din şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifra este precizată într-un studiu realizat de Universitatea din Madrid. Românii se evidenţiază pe piaţă prin numărul mare de persoane care s-au recalificat, 20.000 dintre aceştia angajându-se în ultimele luni.

Studiul „Imigraţia Românilor în Spania”, realizat de către Universitatea din Madrid şi de firma Saatchi&Saatchi, prezintă fenomenul imigraţiei românilor în ţara iberică în ultimii zece ani. Ramon Tamames, profesor de economie la Universitatea din Madrid, a fost cel care s-a ocupat de realizarea acestui proiect.

Studiul arată că, în al doilea semestru al anului 2008, 448.831 de persoane de naţionalitate română lucrau legal în Spania. În aceeaşi perioadă, 99.110 români se aflau în şomaj. La aceştia se adaugă şi conaţionalii care nu primesc ajutor de şomaj şi nici nu muncesc.

Din punctul de vedere al numărului de angajaţi, comunitatea românească este cea mai numeroasă dintre străinii aflaţi în Spania. 71,1% din numărul conaţionalilor noştri cu vârste peste 18 ani lucrează cu acte în regulă.

752.000 de imigranţi şomeri

În cel de-al doilea semestru al anului 2008, numărul imigranţilor şomeri a ajuns la aproximativ 752.000 de persoane, sectoarele cele mai afectate fiind cel al serviciilor, urmat de construcţii, industrie şi agricultură. Majoritatea bărbaţilor aflaţi în şomaj provin din sectorul construcţiilor, iar cea mai mare parte dintre femei, din sectorul serviciilor.

Însă datele reflectă faptul că românii se diferenţiază de celelalte comunitaţi de străini prin numărul mare de persoane care s-au recalificat şi au găsit un nou loc de muncă. Aproximativ 20.000 de conaţionali şi-au găsit de lucru în ultimele luni.

„Să nu se prelungească moratoriul“

Miguel Pajares, antropolog la Universitatea din Barcelona, a subliniat importanţa românilor în economia spaniolă. „Nu i-am primit cum trebuia pe români!”, a spus Pajares, adăugând că, în prezent, 150.000 de români lucrează la negru, datorită moratoriului privind accesul liber pe piaţa muncii impus de guvernul spaniol. În acest sens, Pajares a cerut guvernului spaniol să nu prelungească acest moratoriu.

Profesorul Tamames a oferit cifra totală a românilor care trăiesc pe teritoriul spaniol (n.r.- cei luaţi în evidenţă de către primării) - 702.000 de persoane, ceea ce înseamnă 17% din numărul total al străinilor.

„Convieţuirea între cele două societăţi, cea românească şi cea spaniolă, este foarte bună, iar din partea angajatorilor am primit opinii excelente referitoare la muncitorii români”, a încheiat Tamames.

Românii preferă să lucreze la patron

La sfârşitul anului 2007, din cei aproximativ 510.000 de români luaţi în evidenţă în Spania, doar 5% lucrau pe cont propriu. Existau puţini oameni de afaceri în rândul românilor, în general aceştia fiind proprietari de restaurante, baruri şi internet-café-uri. Însă, din cauza moratoriului impus de Spania, care nu a oferit nicio şansă românilor de a se angaja fără să solicite autorizaţia de muncă, un demers care poate dura un an de zile, aceştia au decis să-şi înfiinţeze firme.

 Acesta a fost motivul pentru care a crescut, într-un mod impresionant, numărul firmelor de construcţii ale căror patroni erau cetăţeni de naţionalitate română, dar care, în realitate, continuau să lucreze la vechile locuri de muncă. Autorii studiului îi numesc „falşii patroni români”.

La sfârşitul anului 2004, în Spania locuiau 206.395 de români, iar în prezent, conform statisticilor INE, numărul acestora a ajuns la 704.227. Dintre aceştia, 47,8% au vârste cuprinse între 25 şi 39 de ani, fiind urmaţi de cei cu vârste între 15 şi 24 de ani, cu 22,3%.

 Oraşul cu cel mai mare procent de români raportat la numărul populaţiei este Castellon. Aici trăiesc aproximativ 40.000 de compatrioţi, oraşele predominante de provenienţă fiind: Târgovişte, Ploieşti, Târgu-Mureş. 

Efectul moratoriului

150.000 de români lucrează la negru pentru că Spania recunoaşte dreptul de rezidenţă ca cetăţeni comunitari, însă nu şi cel de muncă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite