Peste 60 de români trăiesc într-un hangar din Illueca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de români trăiesc într-un hangar din apropierea sătucului Illueca, din provincia Zaragoza. Ei lucrau în agricultură, însă, anul acesta, din cauza condiţiilor meteorologice

Câteva zeci de români trăiesc într-un hangar din apropierea sătucului Illueca, din provincia Zaragoza. Ei lucrau în agricultură, însă, anul acesta, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, producţia a fost scăzută şi locurile de muncă mai puţine decât în anii precedenţi.

Rămaşi fără nici o sursă de venit, mulţi dintre românii din Illueca au fost nevoiţi să locuiască în depozite industriale, fără curent electric sau apă potabilă. Situaţia românilor este din cele mai triste. Ei îşi prepară mâncarea la butelii cu gaz şi se spală într-un lac din apropiere.

Românii, care sunt însoţiţi de copii, se îmbracă în haine pe care le fură containerele de îmbrăcăminte uzată şi primesc alimente de la oamenii din localitate. Aceştia susţin că au închiriat hangarul de la preşedintele filialei locale a Partidului Socialist (PSOE), Jesus Vicente de Vera. Liderul local al PSOE a negat aceste afirmaţii şi susţine că i-a lăsat pe români să locuiască acolo din caritate.

Minoră bătută fără milă

Miercuri spre joi noapte, o româncă de 16 ani, care locuieşte în hangar a denunţat un compatriot care a lovit-o şi a încercat să o violeze. Un echipaj al Poliţiei Locale s-a deplasat la faţa locului şi l-a reţinut pe C.B., ca posibil autor al faptei. Fata a fost dusă la sediul poliţiei, pentru a da declaraţii. Românii care trăiesc în hangar au spus oamenilor legii că miercuri după-amiază, C.B şi tânăra au avut o altercaţie.

Ei au precizat că bărbatul era beat şi a lovit-o pe minoră. C.B. a dat declaraţii joi, în faţa judecătorilor din localitatea apropiată La Alumia, care au hotărât ca românul să fie cercetat în stare de libertate. Cu ocazia scandalului, mai mulţi agenţi ai Gărzii Civile s-au prezentat în zonă şi au înregistrat toate persoanele care locuiesc acolo (peste 60).

Serviciile Sociale din Aragon vor lua măsuri

Primarul din Illueca, Fernando Escribano a afirmat că nu ştia că între românii care locuiesc în hangar se află şi minori. "Nu aveam cunoştinţă de faptul că românii locuiesc acolo împreună cu copiii lor. Vom informa departamentul de Servicii Sociale din cadrul Guvernului Aragon despre situaţia în care se află aceşti oameni şi ei vor lua măsurile necesare", a declarat primarul.

El a mai precizat că primăria nu s-a putut implica în soluţionarea problemelor românilor, deoarece ei nu au cerut ajutor autorităţilor locale. Potrivit normelor, în cazul personalului angajat numai pentru campania agricolă, angajatori trebuie să pună la dispoziţia muncitorilor locuinţe, dar se pare că românii au fost angajaţi la negru.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite