Cum au profitat românii de vulnerabilităţile sistemului de pensii spaniol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia şi Asigurările Sociale spaniole au descoperit un fenomen tot mai răspândit în rândul imigranţilor, în special români, care sunt angajaţi fictiv timp de un an în Spania, pentru a primi, ulterior, pensie de la statul spaniol pentru tot restul vieţii.

Politicile sociale, făcute în beneficiul unor categorii de persoane, ajung să fie folosite în propriul avantaj de cu totul alte categorii. Unul din principalele beneficii ale sistemului de pensii spaniol este garanţia că niciun pensionar nu trebuie să încaseze mai puţin decât se consideră o sumă demnă pentru pensie (peste 6.900 euro pe an).

De acest lucru profită mulţi imigranţi în Spania, dar în principal românii, scrie cotidianul Publico, pentru a încasa o pensie decentă în Spania, fără a munci vreodată, însă, în această ţară.

Drepturi egale pentru toţi cetăţenii europeni, "mină de aur" pentru români

Normativa europeană stabileşte că cetăţenii UE trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi din punct de vedere al accesului la pensii ca şi rezidenţii naţionali, în ţara în care ies la pensie.

Citeşte pe adevarul.es de ce nu este necesar ca românii să trăiască efectiv în Spania pentru a încasa pensia

De aceea cetăţeni români "mimează" timp de un an un loc de muncă în Spania, pentru ca, mai apoi, să se pensioneze pe teritoriu spaniol şi să se bucure, astfel, de nişte condiţii avantajoase, pe care nu le-ar avea în nicio altă ţară din Europa.

Află ce pagubă a suferit bugetul de stat spaniol din astfel de fraude

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite